Studiile de fezabilitate pentru proiectul Măgurele Science Park, cel mai ambițios efort al României pentru a limita „exodul creierelor”, au fost finalizate de autoritățile ilfovene. Planurile pentru polul de dezvoltare intră astfel în linie dreaptă: procedura de licitație publică pentru proiectarea și executarea primului set de lucrări este așteptată în următoarele săptămâni. 

Schimbarea la față a orașului Măgurele este mai aproape pe zi ce trece. Autoritățile ilfovene au anunțat că studiile de fezabilitate pentru platforma socio-economică au fost finalizate, proiectul putând intra astfel în faza de proiectare și execuție. Campusul multifuncțional se va afla în vecinătatea complexului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, care găzduiește faimosul Laser de la Măgurele).  Aflat la zece kilometri de București, orașul Măgurele este astfel în cărți să devină cel mai important punct pe harta cercetării și inovării europene.

Facilitățile cuprinse în Măgurele Science Park se vor întinde pe o suprafață de până la 400 de hectare, cele mai importante fiind Centrul pentru Transferul Tehnologiei (4.800 de metri pătrați), Centrul pentru Inovație (3.200 de metri pătrați) și Muzeul Viitorului (4.000 de metri pătrați). Platforma va fi completată de un „incubator de afaceri”, pe modelul patentat în Silicon Valley, unde antreprenorii pot cunoaște potențiali investitori pentru a-și finanța proiectele, dar și experți care să-i ajute să-și consolideze afacerile. Sunt proiectate, de asemenea, centre de conferință, spații de birouri și alte dependințe auxiliare, dar și un Centru pentru Excelență în Cercetare, Diagnosticare și Tratament, precum și un centru dedicat tehnologiei, informației și comunicării.   

Experții UE, la București

Prima fază a proiectului se va întinde pe cinci hectare, iar lucrările vor fi finanțate de Consiliul Județean Ilfov, care a alocat deja 17 milioane de euro pentru această etapă. 

Însă Măgurele Science Park, indiferent cât pare de ambițios, este doar o piesă dintr-un proiect și mai amplu. Consiliul Județean Ilfov se concentrează în paralel și pe transformarea orașului cu 10.000 de locuitori într-un adevărat „Smart City”. Acesta ar urma să gravitaționeze în jurul platformei de inovație și cercetare, însă ar include și alte caracteristici esențiale pentru o dezvoltare sustenabilă. Pentru asta s-a apelat inclusiv la experții Comisiei Europene. Pe 12 iunie, reprezentanții Centrului de Cercetare al Comisiei Europene au venit la București, la invitația CJ Ilfov, care a organizat conferința „Science meets Regions/ Science builds the future”. Evenimentul a reunit peste 130 de oameni de știință, cercetători și autorități locale. 

17 milioane de euro este bugetul alocat de CJ Ilfov pentru prima etapă a proiectului Măgurele Science Park

Mogoșoaia devine centru universitar

Ioanel Sinescu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, a anunțat că va semna un protocol de colaborare cu autoritățile locale din Mogoșoaia, Consiliul Județean Ilfov și Academia Română, pentru a construi în comuna ilfoveană noul campul al UMF. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței organizată de CJ Ilfov la Biblioteca Națională, în colaborare cu Centrul ce Cercetare al Comisiei Europene.

Terenul va fi pus la dispoziție de Academia Română, care deține 47 de hectare în Mogoșoaia. Pe lângă un pol academic și atracție pentru studenți din toată lumea, noul campus va deveni și un centru important pentru pacienți. Pe lângă clădirile universitare și studențești, aici va fi construit și un spital de dimensiuni importante, a adăugat rectorul UMF.