Echipa de fotbal din Clinceni a marcat o promovare istorică în Liga I, după un meci în care a învins FC Argeș în prelungiri

Marea surpriză a fotbalului vine în acest sezon din județul Ilfov. Formația Academica Clinceni a promovat în Liga I, după un meci cu emoții pentru ambele echipe. Golul de promovare a venit în al doilea minut de prelungiri al partidei, marcat de Ovidiu Horșia. Victoria a venit însă în ton cu toate meciurile purtate de gruparea din Clinceni în acest sezon, în care a întâlnit echipe de renume precum Universitatea Cluj, Petrolul Ploiești și Farul Constanța. 

Echipa antrenată de Ilie Poenaru nu s-a culcat însă pe lauri și, imediat după promovarea de poveste, a trecut deja la planurile de viitor. Fotbaliștii de la Clinceni au început luna iunie cu un program intensiv de antrenamente la baza proprie, până pe 22 iunie. Apoi, urmează un cantonament montan, tot de zece zile, în stațiunea Bansko din Bulgaria. 

Reprezentanții Academica Clinceni au anunțat și că au ales deja echipele cu care vor să joace cinci meciuri amicale, înainte de a debuta, pentru prima dată în istoria echipei, în Liga I a fotbalului românesc. Deocamdată, antrenorul Ilie Poenaru a anunțat două dintre adversare: echipa Chindia Târgoviște, programată pentru primul amical în 21 iunie, și apoi o confruntare cu echipa Dunav din orașul bulgar Ruse, cu care se va întâlni pe 3 iulie. 

Un nou director tehnic

Înainte însă de a începe pregătirile pentru Liga I, echipa din Clinceni a primit întăriri. Mai exact, partea de staff tehnic a fost suplimentată cu Țiti Dumitriu. Fost jucător la Sibiu, Steaua, Târgu Mureș, Rapid și Galași, printre altele, Dumitru „Țiti” Dumitriu se va alătura formațiunii ilfovene din funcția de director tehnic. Ca antrenor, Țiți Dumitriu s-a remarcat la Steaua, cu care a obținut, între 1994 și 1997, trei titluri și două cupe, precum și mai multe calificări în grupele UEFA Champios League. 

FRF anchetează legăturile Becali-Clinceni

Promovarea ilfovenilor a fost însă imediat contestată de una dintre echipele care ar avea cel mai mult de pierdut din ascensiunea Academica Clinceni. U Cluj a anunțat că depune un memoriu, printr-o casă de avocatură, prin care cere Federației Române de Fotbal (FRF) să „analizeze mai atent” legăturile dintre Gigi Becali, finanțatorul echipei FCSB, și lotul din Clinceni. Mai exact, șefii grupării clujene reclamă, după mai multe dezvăluiri apărute în presă, că Becali ar finanța pe ascuns Academica, dar și că și-ar fi „plantat” doi oameni de încredere în conducerea echipei ilfovene. Becali a recunoscut, în trecut, că Vasile Geambazi, nepotul său, a sponsorizat Academica Clinceni, însă banii au fost dați doar pentru a plăti salariile jucătorilor împrumutați de FCSB la Clinceni. Omul de afaceri a repetat însă că nu are nicio altă legătură cu echipa și că nu controlează în niciun fel activitatea acesteia. 

Lungul drum al promovării

Echipa promovată recent în prima ligă a fotbalului românesc a fost înființată în urmă cu doar 14 ani. Atunci, în 2004, activa sub numele Club Sportiv Buftea. Patru ani mai târziu, a promovat pentru prima dată în Liga a II-a. În 2013, CS Buftea a fuzionat cu Săgeata Stejaru și, odată cu această schimbare, și-a cedat locul din ligă, căzând în Liga a III-a. Activând acum sub numele ACS Buftea, echipa a revenit în Liga a II-a în urma sezonului 2011-2012. Un an mai târziu, ACS Buftea s-a redenumit FC Clinceni. 2014 a adus o mutare a lotului la Pitești, de unde a revenit în vara anului 2015. De atunci, echipa se numește FC Academica Clinceni. 

 

DISTRIBUIȚI