Mircea Minea, urmărit penal pentru inginerii cu terenurile altora

Primarul Mircea Minea este cercetat într-un dosar penal, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea, pentru abuz în serviciu, după ce, printr-o întreagă inginerie, a intrat cu forța pe terenul unui localnic în vederea unor modificări urbanistice. Povestea este veche de peste trei ani, iar proprietarul terenului s-a luptat cu autoritățile administrative, dar și judiciare pentru a i se face dreptate.

Dumitru Ghenea a formulat, inițial, la 6 iunie 2013, o plângere penală, la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov, care a fost preluată și instrumentată de subcomisarul Sergiu Radu, din cadrul Serviciului de Ordine Publică. Petentul reclama faptul că autori necunoscuți, „din anturajul primarului Mircea Minea, care au dorit să-i cumpere terenul, fără succes însă, au depozitat moloz și pământ pe acesta, punându-l astfel în imposibilitatea de a-l mai folosi. Terenul este situat în Lunca Dâmboviței, între malul râului și gardul cimitirului din Chiajna.

Ofițerul de poliție s-a deplasat la fața locului cu petentul și reprezentanți ai Compartimentului Cadastru din Primăria Chiajna, respectiv Elena Ilioiu și Gherghina Crivățu, constantând că „pe teren nu se observă depozitate moloz sau pământ escavat (sic!)”. Atunci, Dumitru Ghenea, însoțit și el de soția sa, Vasila Ghenea, a cerut prezența primarului Mircea Minea pentru a putea avea discuții referitoare la această situație și eventual pentru a negocia vânzarea terenului.

Subcomisarul Sergiu Radu precizează în referatul întocmit că l-a audiat pe primarul Mircea Minea, care a declarat că nu cunoaște să se fi executat pe acel teren lucrări de amenajare și că nici nu a avut intenția de a-l cumpăra. Sergiu Radu reține, în concluzie, că nu au fost executate niciun fel de lucrări pe acel teren și nici nu au fost găsite depozitate reziduuri provenite din demolări. Astfel, ofițerul IPJ Ilfov propune „neînceperea urmăririi penale” pentru infracțiunea de tulburare de posesie semnalată de Dumitru Ghenea.

NUP după NUP

Propunerea polițistului este însușită de prim-procurorul Cosmin Cicoș, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea care confirmă NUP-ul dat de polițist pentru tulburare de posesie și distrugere.

În anul următor, pe 26 noiembrie, Dumitru Ghenea formulează o nouă plângere penală împotriva lui Mircea Minea, a soției acestuia, Olguța Minea, a polițistului Sergiu Radu, precum și a societății Euromond Impex, sub acuzațiile de abuz în serviciu, distrugere și tulburare de posesie.

Procurorul Sultan Aslan, căruia i s-a repartizat plângerea, a clasat, în 9 iulie 2015, cauza în privința lui Sergiu Radu, sub acuzația de abuz în serviciu, însă a dispus disjungerea și continuarea cercetărilor față de Mircea Minea, Olguța Minea și firma Euromond Impex, pentru abuz în serviciu, repartizându-i dosarul tot polițistului Sergiu Radu pentru efectuarea cercetărilor.

După încă un an, pe 16 noiembrie 2015, Dumitru Ghenea depune o nouă plângere la Parchetul Buftea, de data aceasta doar față de primar, față de soția acestuia și față de firma Euromond Impex, pentru abuz în serviciu. Dumitru Ghenea reclama faptul că primarul Mircea Minea a încheiat un contract de prestări servicii (depozitări de deșeuri) cu firma Euromond Impex, unde director este chiar soția sa, Olguța Minea. Activitățile întreprinse de societatea comercială l-ar fi împiedicat pe reclamant să-și folosească terenul în scop agricol.

Procurorul Diana Speranța Moldovan a constatat, în urma verificărilor, că Primăria Chiajna nu a avut un contract încheiat cu firma Euromond Impex. Totodată, procurorul a constatat că firma nu a avut niciodată relații contractuale cu primăria pentru a se evita conflictul de interese în condițiile funcțiilor primarului și soției sale. Drept pentru care, procurorul Diana Moldovan a clasat și ea cauza sub acuzația de abuz în serviciu față de Mircea și Olguța Minea.

Nici plângerea formulată la procurorul ierarhic superior nu a avut succes, prim-procurorul adjunct al Parchetului Buftea, respingându-i-o ca neîntemeiată la 10 mai 2016.

Răsturnare de situație în instanță

În 10 iunie 2016, Dumitru Ghenea se adresează Judecătoriei Buftea atacând soluția procurorului Diana Moldovan de „neîncepere a urmăririi penale”. Instanța i-a admis, la 19 septembrie 2016, cererea și a desființat ordonanța Parchetului Buftea obligându-l pe procuror să înceapă și să efectueze urmărirea penală față de Mircea și Olguța Minea și față de firma Euromond Impex SRL.

În susținerea plângerii formulate la Judecătoria Buftea, Dumitru Ghenea a arătat că în dosarul de la Parchet nu „s-au audiat persoanele implicate, nu s-au făcut cercetări la fața locului care ar fi fost lămuritoare cu privire la veridicitatea celor susținute.

Analizând actele efectuate de procurorul Diana Moldovan, judecătoarea Roxana Axinte a constatat că „în cauză nu a fost începută urmărirea penală, condiții în care toate actele de cercetare, care datează din cursul anului 2015, au fost efectuate în afara procesului penal”. Potrivit articolului 305 din Codul de procedură penală, „când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege și se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale prevăzute la art. 16 alin 1, organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă”.

Mai mult, judecătoarea arată că nu se poate reține, din cuprinsul actului de sesizare, vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acțiunii penale, iar procurorul nu s-a pronunțat cu privire la infracțiunile de distrugere și tulburare de posesie. „Se reține că numai hotărârile judecătorești definitive, nu și actele procurorului, beneficiază de autoritate de lucru judecat”, mai arată magistratul de la Judecătoria Buftea.

În ce privește infracțiunea de abuz în serviciu, precum și intervenția prescripției ră, „se impunea efectuarea de cercetări, în vederea datei săvârșirii faptei sesizate”, precizează judecătorul, care stabilește, totodată, că actele de cercetare nu au fost efectuate în mod complet.

Prin urmare, la 19 septembrie 2016, Judecătoria Buftea a desființat ordonanța procurorului și a dispus începerea și efectuarea urmăririi penale față de primarul Mircea Minea, soția sa, Olguța Minea, și firma Euromond Impex SRL.

Firma soției, de la deșeuri la pariuri și jocuri de noroc

Firma Euromond Impex a primit aviz de mediu pentru colectarea în zona Luncii Dâmboviței de deșeuri rezultate din demolări. Treptat însă, pe un teren de 10 ha, preluat de la localnici la prețuri de nimic, au început a fi depozitate și deșeuri menajere, foarte periculoase într-o zonă inundabilă. Firma și-a continuat expansiunea funciară pentru ca pe terenurile preluate, unele abuziv, cum este cazul lui Dumitru Ghenea, să se realizeze un proiect imobiliar de amploare, care prevede construcții de imobile precum și zone de agrement.

Olguța Minea este nu numai director în cadrul firmei Euromond Impex, dar este și asociat majoritar (cu 95% din părțile sociale), alături de fostul subprefect de Ilfov, Caterina Popa. Aceasta i-a cesionat soției primarului, în 20 ianuarie 2008, cele 95% din părțile sociale, până la acea dată, fostul subprefect fiind asociat unic.

Asociatul unic al firmei în 2002 era Mircea Minea, iar obiectul de activitate era „servicii de manipulare și depozitare a mărfurilor”. După doi ani, când devenea primar, Mircea Minea iese din firmă și cedează părțile sociale soției sale (95%) și Caterinei Popa.

În 2005, obiectul de activitate se completează cu cel de „colectare și tratare a reziduurilor”, iar, la scurt timp, cu „salubritate, depoluare și alte activități similare”.

În același an, Olguța Minea îi cedează Caterinei Popa cele 95% din părțile sociale, care, în calitate de asociat unic, deschide o pensiune turistică în satul Roșu.

În 20 ianuarie 2008, Olguța Minea revine în firmă preluând din nou cele 95% din părțile sociale.

După doi ani, activitatea firmei se extinde și în zona comerțului online și a jocurilor de noroc și pariurilor.

Asociata soției primarului, fost subprefect de Ilfov, cu fals în declarații

Star Storage

Asociata Olguței Minea, Caterina Popa, a fost subprefect al județului Ilfov începând cu 3 ianuarie 2006, prin decizia prim-ministrului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Ea a fost demisă din funcție de premierul Emil Boc în 20 mai 2009. În toată perioada în care a activat ca subprefect, Caterina Popa a fost asociat al firmei Euromond Impex, fie majoritar, fie minoritar. În singura declarație de interese, completată în 26.05.2009, aceasta nu a mențikonat calitatea de asociat în firma Euromond Impex SRL, ceea ce contravine flagrant legii, putând fi cercetată pentru fals în declarații.

Asociata Olguței Minea, cercetată în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de Remus Truică și Prințul Paul

Caterina Popa, asociata Olguței Minea în firma Euromond Impex, a fost trimisă în judecată de DNA în dosarul „Ferma Băneasa”, alături de Remus Truică și Prinșul Paul al României.

Acuzațiile DNA se referă la infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Paul Al României.

Pe de o parte, Paul României a cumpărat influența pe care fostul șef al Cancelariei lui Adrian Năstase, Remus Truică, o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. Pe de altă parte, Truică a prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, Truică a constituit, cu alte persoane, un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Al României prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Caterina Popa a făcut parte, ca subprefect, din Comisia județeană de Fond Funciar, care a dat Hotărârea 1156/07.07.2006 de validare a Anexa 37, prin care s-a recunoscut dreptul lui AL ROMÂNIEI PAUL asupra suprafeței de teren solicitate, deși acesta nu a depus înscrisuri din care să rezulte că este persoană îndreptățită și că terenul a fost preluat de la Carol al II-lea. Din această comisie a mai făcut parte și cel de-al doilea subprefect din acea vreme, Valentin Delcea.

Cătălin Moldoveanu