Primăria împodobește comuna de sărbători cu ajutorul unui afacerist cercetat în dosarul retrocedărilor din Constanța

Primăria Dobroești instalează iluminat festiv pentru sărbătorile de iarnă printr-un contract atribuit direct unei firme din București, cu un bogat palmares în lucrări pentru instituții publice, dar cu un patron trimis în judecată de DNA.

Primăria Dobroești a atribuit în mod direct, în 7 noiembrie, un contract pentru închirierea unor echipamente de iluminat festiv pentru sezonul sărbătorilor de iarnă 2017-2018. Potrivit contractului, sunt incluse toate materialele necesare realizării iluminatului, precum și toate utilajele și personalul calificat, precum și montatul și demontatul acestora.

Lucrările vor costa 133.128 de lei (aproape 30.000 de euro) și vor fi executate de firma Flash Lighting Services SA, societate care are zeci de contracte atribuite de instituții publice, în ultimii cinci ani, pentru zeci de milioane de euro.

Cadou pentru ziua de naștere

Firma este controlată de Bogdan Gabriel Sandu și soția sa Crina Simona Sandu, fie direct, fie prin alte societăți cu răspundere limitată, în care acesta este asociat – Flash Trading House S.R.L., Flash International Grup Impex S.R.L., Flash Enterprises S.R.L.

Contractul a fost atribuit de Primăria Dobroești pe 7 noiembrie, adică exact cu o zi înainte de ziua de naștere a patronului firmei, Bogdan Gabriel Sandu.

 

„Coleg” cu Radu Mazăre în dosarul retrocedărilor de la Constanța

Bogdan Gabriel Sandu a fost implicat în construirea mall-ului din Parcul Tăbăcărie, din Constanța, afacere anchetată, începând cu 2008, de DNA, deoarece construcția a presupus tăierea a 400 de copaci din parc. Complexul comercial, care ocupă patru hectare de teren, a fost construit de firma controlată de Sandu, Holland Development Group, ai cărui acționari principali sunt Millenium Global Development SA și Flash Trading House.

În 2008, DNA a trimis în judecată 37 de persoane acuzate de restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din Municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna Municipiului Constanţa). Printre cei trimiși în judecată se numără fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean, Nicușor Constantinescu, dar și opt funcționari cu rang de conducere de la nivelul primăriei, pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual și asociere în vederea săvârșirii de infracţiuni. De asemenea, în dosar mai sunt judecați doi funcționari de la Oficiul de Cadastru Constanța, patru mandatari, trei notari publici, două moştenitare ale unor proprietari de drepturi imobiliare, dar și nouă cumpărători de drepturi succesorale.

Printre aceștia se numără și Sandu Bogdan Gabriel, reprezentant al SC Holland Development Group SA, alături de Cristian Burcea și alte persoane. În același dosar mai sunt trimiși în judecată trei interpuși cumpărători de terenuri și un cunoscut evaluator ANRP, pe nume Horaţiu Alin Dima.

Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.

Procurorii spun că persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade îndelungate, de doi până la trei ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale, ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de unu la sută din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de zece ori mai mici decât preţurile reale. Printe aceste terenuri figurează și cel în suprafaţă de 52.471 metri pătrați, situat în Parcul Tăbăcărie, care nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA , la care acţionar şi administrator era, la vremea respectivă, Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, era Ionescu Valentin Gheorghe, care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.