Privilegiată financiar, echipa Concordia a rămas cu greu în Liga I, iar rezultatele școlare sunt dezastruoase

Lipsa de interes a primarului din Chiajna, Mircea Minea, față de educație și preocuparea majoră pentru fotbal și-a produs efectele. Negative, din păcate, care se vor răsfrânge asupra viitorului comunei.

Rezultate dezastruoase s-au înregistrat la recenta sesiune a Evaluării Naționale. 4,99 a fost media Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna” la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a ce tocmai s-a încheiat. Dacă 5 ar fi fost media de trecere, atunci 58% dintre elevi au picat examenul.

Dacă ne raportăm la cifrele anului trecut, putem trage concluzia că primarul Mircea Minea nu dă doi bani pe sistemul educațional din Chiajna. Anul trecut, media de bacalaureat a Liceului Tehnologic „Doamna Chiajna” a fost 1,88, ceea ce îl plasează pe locul 1.031 din 1.201 licee la nivel național. Ca o comparație, primul în top a fost Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca cu media 9,42, iar ultimul, Liceul Tehnologic „Emil Racoviță” din Roșiorii de Vede (Teleorman), cu media 0,25.

Liceul are datorii mari la stat

Și în tot acest timp, Liceul Doamna Chiajna se zbate în datorii, având de plătit statului, respectiv Agenției Naționale de Administrare Fiscală, nu mai puțin de 110.000 de lei, bani destul de mulți pentru posibilitățile unității de învățământ, dar ușor de acoperit prin intermediul primăriei.

Cu toate acestea, în Chiajna fotbalul pare a fi prioritatea zero a primarului. Așa cum scriam în numărul precedent, în primele 4 luni ale anului, primăria a cheltuit pentru echipa de fotbal Concordia Chiajna 5,2 milioane de lei, în timp ce în educație a investit doar 1,4 milioane de lei. Poate că nu aceasta ar fi principala problemă. Dacă echipa de fotbal ar produce un plus valoare pentru comună, poate că decizia primarului nu ar fi așa de dur criticată. Însă, Concordia Chiajna a scăpat ca prin urechile de retrogradare, clasându-se, „la mustață”, pe locul 5, din cele opt „codașe”, la doar trei puncte de locul care a jucat barajul de retrogradare.

Pentru situația în care se află sistemul de educație din Chiajna, nu poate fi invocată lipsa banilor, ci lipsa de interes. Excedentul bugetar și-a continuat creșterea și luna trecută, apropiindu-se de 70 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, administrația publică locală a acumulat la buget sume uriașe de bani pe care continuă să le țină blocate în loc să le investească.

Școală construită din fonduri europene

Singura veste bună este că va fi construită o nouă școală, în condițiile în care, între anii 2012 și 2016, creșterea demografică în comuna Chiajna a fost de 140% (neoficial, creșterea a fost de peste 250%). Vestea proastă este că școala nu va fi construită cu banii de la primărie, deși are un excedent uriaș, ci cu fonduri europene. Suma estimată este de 7 milioane de euro, iar primăria va contribui doar cu 2% din valoarea proiectului. Banii vor fi dați pentru școala primară și gimnazială cu o capacitate de 1.000 de elevi, o sală de sport, amenajarea incintei, împrejmuire, branșarea la utilități și organizarea de șantier.

Un alt proiect avut în vedere, dar tot din fonduri europene, ar fi o grădiniță cu program prelungit (aproximativ 1,5 milioane de euro) cu o capacitate de 200 de preșcolari. Singura investiție din bugetul propriu ar fi construirea a două parcuri de agrement, aferente celor două unități de învățământ, cu suprafețe de aproximativ 1,5 ha fiecare, valoarea totală fiind de aproximativ 2,7 milioane de euro.

Zeci de milioane zac în visteria primăriei

Lipsa de interes se manifestă în continuare pentru alte probleme stringente ale comunității: decongestionarea traficului, un transport în comun decent, spații verzi suplimentare, mirosurilor toxice de la Rudeni, precum și canalizarea, care face impracticabile drumurile în urma ploilor torențiale.

Potrivit raportului de specialitate al Serviciului Financiar-Contabil, întocmit la începutul acestui an, excendentul din 2017 a fost de 8.119.974 lei, care s-a adăugat la cel cumulat în anii precedenți, în sumă de 32.535.758 lei. Propunerea înaintată a fost de utilizare a excedentului cumulat ca sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare a bugetului local al comunei Chiajna în exercițiul financiar din 2018.

La data de 31 mai, excendentul înregistrat se ridica la aproape 28 de milioane de lei, potrivit datelor oficiale deținute de Ministerul Finanțelor Publice.

Echipa-satelit a Concordiei s-a desființat

Echipa-satelit a Concordiei Chiajna, echipa a doua, mai exact, de unde ar trebuie să promoveze jucători la formația mare, a fost desființată.

Anunțul a fost făcut chiar de șeful Centrului de Copii și Juniori din cadrul CS Concordia Chiajna, Costel Orac, în exclusivitate, pentru Sport Total FM.

„Echipa a doua s-a desființat. S-a ajuns la soluția asta pentru că s-a constatat că nu prea este eficientă în sensul în care nu am reușit să promovăm jucători la prima echipă. Nu am avut astfel de situații din păcate, chiar dacă sunt doi jucători care au trecut pe la Liga a III-a. Eficiența, ținând cont și de cheltuieli, nu a fost.

Până acum trei ani și jumătate, la Centrul de Copii și Juniori se percepea taxă. Când percepi taxe, se cam elimină selecția și atunci e clar că e greu să performezi. Acum, antrenorii au libertate, ceea ce înseamnă selecții mai bune. S-au schimbat și o serie de antrenori care nu au performat. Ca să putem, peste câțiva ani, să reînființăm o echipă de Liga a III-a sau chiar de Liga a II-a, trebuie să avem un lot de jucători care au parcurs toate etapele, sunt educați cum trebuie și ne putem baza pe ei și la nivel mai puternic.

În momentul în care avem un număr de jucători formați de noi care se apropie și sunt pe final, atunci avem garanția că o reintrare în circuitul Ligii a III-a are sorți mai mari de izbândă”, a declarat Costel Orac, în cadrul emisiunii „Execuții în direct”, de la Sport Total FM.

 

Bani pentru repararea terenurilor din Complexul Sportiv Chiajna

Recent, Primăria Chiajna a decis să investească în terenurile de fotbal. Suma alocată este de 129.360 lei.

Potrivit anunțului publicat pe site-ul oficial al achizțiilor publice din România, Primăria Chiajna a atribuit direct un contract „mentenanță, întreținere și reparații gazon sintetic pentru fotbal, multisport sau de grădină”, pentru terenurile de sport din cadrul Complexului Sportiv Chiajna. Firma căreia i s-a atribuit contractul va efectua următoarele lucrări: „Periere profesională pentru curățarea impurităților de la baza firelor; decompactarea terenurilor sintetice de fobal; curățarea terenurilor sintetice; completarea cu Top Dresser (repartizor pentru oricare tip de granule; înlocuirea porțiunilor lipsă, rupte sau deteriorate cu orice tip de gazon; lipirea cu bandă specială și adeziv bicomponent verde a porțiunilor lipsă, rupte sau deteriorate; executarea marcajelor sportive cu linii albe, galbene etc. din orice tip de gazon sintetic; executarea marcajelor cu vopsea specială, impermaabilă; recuperarea granulelor și/sau nisipului cuarțos cu un utilaj special din terenurile pavimentate cu gazon sintetic care necesită să fie inlocuit, astfel încât aceste materiale să poată fi refolosite; reparații de infrastructură; înlocuirea plaselor de protecție; vopsire și reparații la porțile de fotbal; înlocuirea proiectoarelor asimetrice”.

Andi Topală