Înainte de a veni în Guvern, Costescu a lucrat la Londra pentru banca de investiții J.P. Morgan

Manuel Costescu, fost secretar de stat tehnocrat și proaspăt politician în USR, s-a făcut remarcat în serviciul public printr-o atitudine arogantă și iresponsabilă în raport cu subordonații și cu responsabilitățile de serviciu, potrivit unor surse concordante din Ministerul Economiei.

Costescu a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, responsabil cu strategia de atragere a investițiilor străine, în perioada iunie-octombrie 2016. Acesta s-a retras pentru a putea candida pe listele USR, pe primul loc în lista de Diaspora.

Cel mai grav episod care relevă carențele de comportament ale lui Costescu a avut loc în luna septembrie. Pentru data de 30 septembrie, a fost anunțată organizarea, la Constanța a conferinței ”Invest in Romania”, organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, în parteneriat cu InvestRomania – departamentul din Ministerul Economiei condus de Costescu.

Acesta a avut inițiativa de a-i aduce la această conferință pe consilierii economici atașați pe lângă misiunile diplomatice ale României din Europa, care sunt subordonați Ministerului Economiei.

Aduși din toată Europa în ideea de a discuta direct cu Manuel Costescu strategia de atragere a investițiilor străine, consilierii economici au avut prima surpriză neplăcută: tocmai strategul-șef a lipsit, iar angajați ai cabinetului său au transmis că acesta era ”obosit” după o deplasare în SUA, cel mai probabil oprindu-se la domiciliul său din Londra.

Frustarea a fost dublă, pentru că ministrul Costin Borc a venit, a ținut un discurs scurt și apoi a plecat.

Minusurile din managementul acestui proiect sunt mai vizibile în contextul în care consilierii și-au părăsit postul pentru trei zile, de la buget s-au cheltuit bani pentru bilete de avion dus-întors (achiziționat pe ultima sută de metri, circa 300 euro, în medie), și cazare la hotel – 55 euro/noapte/persoană.

Invitații, pe banii lor și cu banii luați

Cazarea a fost asigurată de Minister pentru o singură noapte. Astfel, consilierii economici au suportat din banii proprii drumul București-Constanța și retur, o eventuală cazare la hotel pentru o a doua sau a treia noapte. În plus, salariul le-a fost tăiat, pentru că zilele petrecute în țară sunt remunerate conform grilei funcționarilor din Minister, nu conform grilei aplicate funcționarilor detașați în rețeaua externă.

Din punctul de vedere al organizării, conferința a fost la un standard scăzut: agenda s-a respectat în mică măsură, a doua parte a programului s-a anulat, iar consilierii economici au  aflat că trebuie să vorbească în timpul conferinței, fără să le fie comunicat în prealabil acest lucru. Ideea unei interacțiuni între consilierii economici și reprezentanții mediului de afaceri locali s-a dovedit puțin utile. Companiile nu au transmis oferte pentru a fi promovate în exterior de consilieri, cu excepția Portului Constanța.

CITEȘTE AICI AGENDA EVENIMENTULUI

În cele câteva luni de mandat, Costescu a avut alte câteva episoade în care a dat dovadă de aroganță sau neadecvare în raport cu subordonați sau oameni de afaceri, însă acestea nu pot fi relatate fără a pune în pericol sursele.

Consilierii economici, oamenii din linia întâi la atragerea investițiilor străine

Potrivit site-ului Deparamentului de Comerț Exterior, în prezent sunt la post consilieri economici în 20 de state din Europa.

În domeniul atragerii investiţiilor străine, aceștia au următoarele atribuții:

  1. Sensibilizarea partenerilor străini privind realităţile româneşti, climatul stimulativ de afaceri şi investiţii, precum şi domeniile prioritare în care se doreşte participarea acestora.
  2. Acţiuni promoţionale pe lângă organismele publice şi private pentru orientarea către România a unui volum cât mai mare de investiţii de capital. Prioritare sunt proiectele generatoare de export, de modernizare si eficientizare a sectorului energetic, de implementare a tehnologiilor înalte in producţia industriala.
  3. Informarea în ţară cu privire la posibilităţile de obţinere de credite guvernamentale sau comerciale destinate retehnologizării şi restructurării industriei, energeticii, dezvoltării infrastructurii, diversificării producţiei, revigorării potenţialului productiv naţional.
  4. Organizarea de întâlniri cu oameni de afaceri din ţara de reşedinţă, în vederea transmiterii de informaţii şi semnale cu caracter economic, financiar, legislativ etc., care să-i stimuleze pe aceştia în interesul de dezvoltare a relaţiilor cu parteneri din România.

Silviu Rădulescu