500.000 de lei pentru repararea unor erori judiciare

Șeful Postului de Poliție din Jilava, Marius Grosu, a câștigat un proces contra Direcției Naționale Anticorupție, pentru modul în care a fost cercetat în celebrul dosar „Secția 5”, în care zeci de polițiști au fost arestați pentru corupție, instrumentat de la fel de celebrul procuror militar Vasile Doană, acum director adjunct la Direcția Juridică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unei decizii defintive și irevocabile pronunțate, în 5 aprilie 2017, de Curtea de Apel București, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice este obligat la plata unor daune morale de 500.000 de lei. În același proces a fost chemată în judecată și Direcția Națională Anticorupție. Obiectul dosarului a fost „reparare prejudicii erori judicare”. Marius Grosu a fost arestat, cercetat și trimis în judecată de Parchetul Național Anticorupție într-un dosar instrumentat de procurorul militar Vasile Doană.

El a fost arestat, în octombrie 2003, alături de agentul şef adjunct Cristian Cărămizaru, acuzat de luare de mită în formă continuată, complicitate la furt calificat de produse petroliere şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, precum de agentul şef adjunct Radu Gheorghe de la aceeaşi secţie, acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului. Pe atunci, Marius Grosu era şef al Postului de Poliţie Brăneşti, judeţul Ilfov, și era acuzat de luare de mâţă, favorizarea infractorului şi sustragere sau distrugere de înscrisuri. Alţi 41 de poliţişti au fost arestaţi in același dosar.

În final, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, toți polițiltii au primit pedepse mici cu suspendare.

Palmaresul impresionant al procurorului Doană

Procurorul militar Vasile Doană are pe conștiință multe vieți distruse cu anchetele sale

Nu este singurul caz în care inculpați cercetați de Vasile Doană au fost achitați și au dta statul în judecată.

În 2015, polițistul Radu Gheorghe, din același dosar „Secția 5” obține 100.000 de euro de la statul român, după ce a fost arestat 11 luni și 5 zile, fiind in cele din urmă achitat definitiv de instanța supremă pe motiv că „faptele nu există”

În 2013 locotentent-colonelul Ioan Inel obține aproape 500.000 de lei daune morale și materiale. El fusese arestat timp de 299 de zile într-un dosar legat de falsificarea unor contracte de împrumut cu Banca Internaţională a Religiilor.

Tot în 2013, fostul șef al ISU Dâmbovița, Corneliu Diaconiță, este condamnat cu suspendare de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, pe fond a fost achitat, iar la apel, condamnat la 3 și șase luni de închisoare cu executare.

Cazul lui Gheorghe Tudorache, fost comandant al unei unităţi militare din Ploieşti este absolut relevant pentru palmaresul lui Vasile Doană. Colonelul a fost arestat după ce-a denunţat furturi de motorină de la o altă unitate şi aprovizionarea unităţii sale cu carne expirată. Doană l-a arestat pentru „corupţie pasivă”, iar militarul a stat după gratii de pe 6 sprilie 1998, până pe 1 iunie. CEDO i-a acordat despăgubiri de 2.800 de euro, constatând că „în perioada aprilie 1998-februarie 2002, împotriva reclamantului nu a mai fost intreprins nici un act de procedura si nici nu a fost audiat de organele de urmărire penală”. În 2005, Gheorghe Tudorache a fost scos de sub urmărire penală.

Un alt „succes răsunător” al procurorului militar a fost reținerea șefului Biroului Pașapoarte din cadrul SEIP Hunedoara și începerea urmăririi penale împotriva acestuia dintr-o… eroare! Inspectorul principal Eugen Tod a fost reținut și anchetat după ce un borfaș s-a dat drept șeful Biroului Pașapoarte și a luat șpagă. Procurorul Doană a dispus reținerea inspectorului principal, după care, constatând eroarea, conducerea PNA s-a văzut nevoită să recunoască oficial gafa și să ceară scuze.

Vasile Doană are pe conștiință și sinuciderea unui tânăr luptător DIAS. Atacat de către o gașcă de romi, acesta a folosit arma din dotare în încercarea de a se apăra. Procurorul Doană a considerat însă că Sorin Mihu Constantinescu nu a acționat în legitimă apărare, ci ar fi comis o crimă. Din cauza presiunilor anchetei, dar și a tergiversării soluționării cazului, subofițerul DIAS s-a sinucis, lăsând în urma sa o fetiță de 8 ani.

Cătălin Moldoveanu