Secretarii primăriilor vor putea fi trași la răspundere, penală sau civilă, pentru documentele emise de administrația locală în care activează, chiar dacă semnătura pe acestea aparține primarilor.

Aceasta este noua prevedere din Legea administrației publice locale adoptată de Senat cu 97 de voturi „pentru” şi opt voturi „împotrivă”. Proiectul a fost iniţiat în timpul legislaturii precedente de către deputatul PNL Grigore Crăciunescu şi susţinut de aproximativ 30 de parlamentari PNL şi ALDE.

Astfel, semnătura primarului va atesta doar că procedura este îndeplinită, în timp ce responsabilitatea civilă sau penală va fi a secretarilor unităţilor administrativ-teritoriala (UAT).

Secretarii UAT vor putea refuza să semneze un act, dacă îl socotesc că nerespectând prevederile legale în vigoare, însă risca să fie sancţionaţi dacă se dovedeşte că motivul a fost neîntemeiat. „Pentru orice document pe care secretarii din primarii sau consiliile judeţene şi-au pus avizul de legalitate şi au semnat, considerăm că este necesar să se prevadă că aceştia răspund exclusiv în cazul în care, printr-un document emis de primărie sau consiliul judeţean, s-a încălcat legea”, se arătă în expunerea de motive.

Astfel, semnăturile primarilor sau preşedinţilor CJ atestă faptul că a fost respectat circuitul documentelor în UAT pe care o conduc şi că sunt toate semnăturile celor responsabili în domeniu.

În cazul în care secretarul UAT consideră că documentul pe care trebuie să îl semneze încalcă prevederile legale, el poate refuza, motivat, însă cu riscul de a fi sancţionat dacă refuzul său nu a fost întemeiat. Iniţiatorii cred că astfel ar putea fi împiedicate presiunile politice asupra funcţionarilor pentru a semna documente nelegale.

Cătălin Moldoveanu