Un club al copiilor și o nouă bază sportivă inaugurate recent

17 octombrie 2017, Măgurele. E seară, iar în centrul orașului, liniștea e tulburată doar de șoferi grăbiți și de un autobuz din care coboară câțiva localnici cărora li se citește pe față oboseala adunată într-o zi de muncă. Orașul pare pustiu, pentru că toată suflarea care-l animă s-a concentrat la doar doi-trei kilometri distanță, pe str. Chirca, unde, în locul fostei școli dărăpănate, a răsărit o clădire nouă, cu o curte cochetă, decorată cu flori de toamnă și baloane colorate.

Peste 100 de copii de toate vârstele, însoțiți de părinți, se înghesuie să-și facă loc în noul club al copiilor.

E aglomerație mare și, din cauza asta, te strecori cu greu în sălile cu mobilier colorat, decorate cu gust și dotate cu tot ce este nevoie pentru ca micuții să ia lecții de canto, actorie și dansuri de la profesioniști în domeniu. Holul care desparte sălile este acum neîncăpător, iar coada formată pentru înscrieri se întinde până la ieșire. Cei mici sunt mai preocupați de actele de care au nevoie și de formularele pe care trebuie să le completeze părinții la înscriere decât de vedetele – băieții de la „Alb și Negru” sau surorile „Bambi” – venite să asiste la inaugurare.

„Mamă, pot să vin aici la școală? Vreau să învăț aici!!!”, se tânguie un puști de 8 ani, în timp ce mângâie ușor, parcă de teamă să nu-l strice, pupitrul unei bănci din sala de teorie muzicală. Sigur va veni aici pentru lecții de canto și actorie. „Măcar pentru clădirea asta. Orice copil din București ar fi mândru să aibă un club ca al nostru”, îl asigură mama.

Copiii își împart repede baloanele și apoi trec prin fața platourilor cu dulciuri și croissante. „Hei, ai voie doar una, să mai ajungă și pentru ceilalți”, își dojenește o tânără puștiul venit să-și aleagă, încă de la inaugurare, cursurile la care va merge. Băiatul se oprește și își privește cu ușoară invidie sora mai mică, o puștoiacă de 4 ani, care a reușit să pună mâna pe un balon uriaș.

 

Aglomerația de la inaugurare – când, în doar câteva ore, s-au înscris la cursuri 84 de copii – dar și faptul că, până marți, 24 septembrie, adică într-o săptămână, numărul micilor cursanți a ajuns la 191 arată că oamenii din Măgurele au înțeles că viitorul are o șansă și trebuie să profite de ea, că educația și cultura sunt importante. Cu atât mai mult cu cât cursurile sunt gratuite (costurile fiind suportate integral de Primăria Măgurele), astfel încât toți copiii, indiferent de veniturile părinților, au acces la ele.

Acesta a fost, de altfel, și mesajul primarului Narcis Constantin, pentru care Clubul Copiilor Măgurele a reprezentat un proiect de suflet, răsplătit cu o legitimație de membru.

 

 

În comunitatea noastră avem copii minunați, care merită sprijiniți prin cât mai multe proiecte. Este datoria noastră să -i îndrumăm pe toți copiii din orașul nostru, pentru a-și putea descoperi talentele cu care i-a înzestrat Dumnezeu.

Nu vă puteți imagina cât de mult mă bucur că sunteți într-un număr atât de mare la deschiderea Clubului Copiilor Măgurele (CCM). Și vă spun și de ce mă bucur.  Acest prim sediu al CCM, cel din fosta școală Chirca este unul pilot. Dacă acesta va funcționa, intenționez să deschidem un alt sediu în fosta școală de la Aluniș, care este într-o stare deplorabilă de zeci de ani și pe care vrem să o reabilităm. Și, de ce nu, să construim  și  o  nouă Casă de Cultură în centrul orașului.  Este important să ne preocupăm de cultură, să ne preocupăm de copiii noștri. Trebuie să înțegem cu toții că fără educație și cultură nu există viitor.

Vă spun un lucru: cursurile sunt gratuite și deschise tuturor copiilor, deoarece toți copiii trebuie să aibă șanse egale la educație și cultură, indiferent de veniturile părinților. În acest prim an de mandate, am prioritizat proiectele astfel: mai întâi, ne-am ocupat de sănătate, prin construcția acelei policlinici moderne, apoi ușor-ușor de infrastructură: canalizare, asfaltări. Dar, atenție, nu trebuie să uităm de cultură și educație! Pentru susținerea acestora avem și alte proiecte: un nou corp de școală, o grădiniță cu program prelungit. Acestea au fost demarate, dar  nu se pot face peste noapte, așa că vă cer răbdare. Cu răbdare și încredere le vom face pe toate.

Clubul Copiilor Măgurele e unul din proiectele mele de suflet și mă bucur că, începând cu acest prim sediu, proiectul a prins viață. El răspunde nevoii de educație culturală și recreativă a copiilor, venind în completarea cunoștințelor pe care aceștia le dobândesc la școală. Am încredere că în generațiile care astăzi pășesc pragul „Clubului Cultural Măgurele” vom descoperi artiștii de mâine!

Narcis Constantin,
primarul orașului Măgurele

Clădire reabilitată în timp record

Școala Chirca nu a mai funcționat din 2010, iar clădirea s-a degradat de la an la an. Pentru a reda funcționalitatea imobilului s-au făcut lucrări ample de consolidare și modernizare, care au fost finalizate la finalul acestei veri și au fost achiziționate mobilier și decorațiuni moderne.

 

Elevii claselor 0-8 se pot înscrie la cursuri gratuite de canto, teorie muzicală, teatru și dansuri, susținute integral de Primăria Orașului Măgurele. Cursurile sunt organizate sub conducerea firmei Sprint Media. Profesori: Canto – Isabela Slamnoiu și Roxana Delcea, Actorie – Bogdan Jianu și Lăcrămioara Bradoschi, Dansuri Populare – Alina Dumbravă, Dansuri moderne – deja celebra trupă Trouble Crew, care, după ce a fost medaliată la numeroase concursuri internaționale, a dobândit renume și la nivel național, în special în zona de street dance. Poate și de aceea, pe 20 octombrie, la cursul Trouble Crew au participat 96 de copii.

 

Baza sportivă, modernizată după 40 de ani

Tot în octombrie a fost inaugurată și noua bază sportivă din Măgurele, modernizată pentru prima dată în ultimele patru decenii: a fost plantat gazon nou, irigat inteligent cu aspersoare dotate cu senzori de ploaie, terenul a fost împrejmuit conform normativelor în vigoare, a fost construită o clădire nouă, care găzduiește nu doar personalul administrativ, ci și vestiarele sportivilor, mobilate și utilate modern, au fost achiziționate și montate porți și tribune cu 200 de locuri, a fost amenajată o pistă de alergare cu gazon, au fost construite o parcare și alei de acces către baza sportivă și a fost montat un sistem de iluminat cu nocturnă.

Și, pentru că autoritățile locale pun accent pe viitor, este în curs de amenajare și un mini teren de fotbal pentru copii. Iar pe 18 octombrie, 30 de copii au participat la preselecțiile pentru echipa de fotbal – juniori a orașului Măgurele. Juniorii vor face parte din Asociația Sportivă Măgurele, în cazul căreia primăria încearcă acum să obțină acordarea unei noi forme juridice, care să respecte legislația în vigoare. Legitimarea și antrenamentele sunt gratuite, costurile fiind suportate și în cazul tinerilor sportivi, tot de primărie.

Vom pune accent pe copiii și juniorii noștri,  formând mai multe grupe de antrenament, vom susține echipa de seniori în Campionatul Județean, așa cum am făcut-o și până acum, vom susține secțiile de karate și box deja existente și vom încerca înființarea de noi secții sportive”, a fost mesajul primarului Narcis Constantin la inaugurarea bazei sportive.

Raluca Dan