Autoritățile de mediu, neputincioase în fața dezastrului ecologic din Ilfov

Scandalul gropilor de gunoi din județul Ilfov tinde să se prelungească, iar situația devine din ce în ce mai dramatică, cele trei depozite de deșeuri funcționând în continuare fără a avea autorizație de mediu.

Potrivit Gărzii Naționale de Mediu, operatorii celor trei gropi de gunoi din Ilfov, Chiajna-Rudeni, Vidra și Glina, au fost sancționați, în ultimul an, cu amenzi de peste jumătate de milion de lei, iar activitatea depozitelor de deșeuri a fost suspendată până la obținerea autorizației de mediu.

În 1 noiembrie, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deșeuri Chiajna-Rudeni, acțiune care avut ca scop verificarea conformării operatorului la prevederile legale în vigoare.

În urma verificărilor, s-a constatat că operatorul a continuat depozitarea deşeurilor pe amplasament, deşi valabilitatea autorizaţie integrate de mediu expirase. Urmare a acestui fapt, operatorul a fost sancţionat de către comisarii GNM cu amendă contravenţionala în valoare de 60.000 lei.

De asemenea, a fost dispusă şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii, până la emiterea unei noi autorizaţii integrate de mediu de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti.
Reamintim faptul ca operatorul economic a mai fost controlat recent (12-29.09.2017) de Garda Națională de Mediu, în urma verificărilor fiind dispuse 10 măsuri de remediere a neregulilor constatate.

În 25 octombrie 2017, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deșeuri Vidra din Județul Ilfov, acțiune care avut ca scop verificarea conformării operatorului la prevederile legale în vigoare.

În urma verificărilor s-a constatat că deşi valabilitatea autorizaţie integrate de mediu expirase, operatorul a continuat depozitarea deşeurilor pe amplasament.
Urmare a acestui fapt, operatorul a fost sancţionat de către comisarii GNM, cu amendă contravenţionala în valoare de 60.000 lei.

De asemenea a fost dispusă şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii, până la emiterea unei noi autorizaţii integrate de mediu de către autoritatea competentă, respectiv Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov.

Operatorul economic mai fusese controlat în perioada 2-12 octombrie, fiind sancţionat şi atunci cu amendă contravenţională de 140.000 lei, dispunându-se și 15 măsuri de remediere.

 

Situația depozitelor de deșeuri din Ilfov

 

CHIAJNA- RUDENI

  • Garda Națională de Mediu a efectuat, în perioada 2016 – 2017, un număr de 17 acțiuni de control. S-au aplicat 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 200.000 lei și s-au impus 63 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.
    • Autorizația Integrată de Mediu nr. 15/30.10.2007- a expirat în data de 30.10.2017. Garda Naţională de Mediu a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea unui nou act de reglementare.

VIDRA

  • Garda Națională de Mediu a efectuat, în perioada 2016 – 2017, un număr de 16 acțiuni de control. S-au aplicat 3 sancțiuni contravenționale în valoare de 130.000 lei și s-au impus 50 de măsuri de remediere a neconformităților constatate.
    • Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 25/15.10.2007, revizuită la data de 11.06.2009, a expirat în data de 15.10.2017. Garda Naţională de Mediu a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea unui nou act de reglementare.

GLINA

  • Garda Națională de Mediu a efectuat, în perioada 2016 – 2017, un număr de 23 acțiuni de control. S-au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 215.000 lei şi s-au dispus 48 de măsuri.
    • Autorizaţia Integrată de Mediu nr. 57/01.06.2007 a expirat în data de 01.06.2017. Garda Naţională de Mediu a dispus suspendarea activităţii până la obţinerea unui nou act de reglementare.

Toate cele trei societăţi au contestat sancțiunea de suspendare a activităţii, aceasta fiind sistată până la o decizie judecătorească definitivă, informează Garda Națională de Mediu.

 

Nou centru modern de reciclare a deșeurilor, la Chitila

Un nou centru de sortare şi reciclare a deşeurilor a fost inaugurat, în urmă cu două luni, la Chitila, o investiţie de trei milioane de euro în retehnologizare, ajungându-se la performanţa de a recicla 50% din deşeurile care ajung la staţia de sortare. Deşeurile sortate sunt trimise spre două tipuri de procese de refolosire, fie prin reciclare, fie prin ardere, ceea ce înseamnă că la combinatele de ciment din ţară, de exemplu, sunt arse acum gunoaie, în loc de combustibil fosil.

Acest proces are un impact foarte mare pentru protecţia mediului, prin economia circulară, care înseamnă reducerea poluării şi protejarea resurselor naturale. Deşeurile de plastic intră într-o primă fază de reciclare în cadrul centrului de la Chitila, după ce sunt sortate, transformându-se în biluţe şi fulgi de polietilenă. Astfel, doar jumătate dintre deşeuri ajung la groapa de gunoi care, la rândul ei, beneficiază de tehnologie de ultimă generaţie pentru a reduce la maximum mirosul şi orice altă formă de poluare. Deșeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci și o pierdere economică, iar fără investiţii de acest tip, România ar pierde lupta cu deşeurile municipale.

„Rom Waste este o investiţie privată, de 10 milioane de euro în reciclarea deşeurilor.  Avem o capacitate extraordinară, de peste 200.000 de tone anual. Ne putem lăuda cu valorificarea a 50% din deşeurile care intră în această staţie. Sunt trei lucruri pe care ni le-am propus: primul este gestionarea sustenabilă a deşeurilor, al doilea este acela că vrem să contribuim la ameliorarea problemelor mediului înconjurător, iar al treilea este că dorim să contribuim la realizarea ţintelor pe care România şi le-a asumat, prin aderarea la Uniunea Europeană”, a explicat Cătălin Culinescu, director executiv Rom Waste Solutions, cu ocazia evenimentui de inaugurare a retehnologizării staţiei de sortare şi reciclare de la Chitila.