Un nou centru care are oferă finanțări pentru startup-uri a apărut pe piața locală din Ilfov. Noul “incubator de afaceri cu portofoliu mixt” este dezvoltat de Consiliul Județean (CJ), care a primit, pe 27 decembrie anul trecut, certificatul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, valabil până în decembrie 2027. ”Consiliul Județean Ilfov a primit, în calitate de fondator, titlul de Incubator de afaceri cu portofoliu mixt, în conformitate cu prevederile Legii 102/2016 privind incubatoarele de afaceri”, au precizat reprezentanții CJ.

Incubatorul de afaceri va opera sub denumirea Ilfov Business Hub, va avea sediul în orașul Otopeni, iar primele puncte de lucru vor fi deschise în Măgurele și în Municipiul București.

“Consiliul Județean Ilfov va asigura din bugetul propriu, dar și din fonduri europene nerambursabile și guvernamentale ori din alte surse externe, finanțarea activităților specifice, inclusiv oferirea de granturi persoanelor juridice incubate. Incubatorul de afaceri va acoperi ciclul de pre-incubare – incubare –accelerare cu scopul selectării și formării unor operatori economici ce vor funcționa inclusiv în cadrul Magurele Science Park”, au precizat reprezentanții CJ Ilfov.

Ilfov Business Hub – finanțări pentru startup-uri

Potrivit CJ Ilfov, incubatorul vine în completarea unor proiecte dedicate antreprenorilor din Ilfov, în valoare totală de 3.300.000 euro, implementate de Consiliul Județean Ilfov începând cu anul 2014, proiecte prin care au fost înființate și finanțate deja peste 50 de start-up-uri.

”Totodată, au fost constituite patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL), finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală, care își desfășoară activitatea pe teritoriul a 16 localități din Județul Ilfov. Din structura acestora, alături de Consiliul Județean Ilfov și de primăriile celor 16 localități, mai fac parte 9 organizații non-guvernamentale și 69 de Întreprinderi Mici și Mijlocii (IMM). Valoarea totală a finanțărilor acordate celor patru GAL este de 3.631.134,92 euro, dintre care 1.963.977,27 euro au fost alocați finanțării investițiilor IMM”, mai arată oficialii CJ.

Acces la mediul de cercetare de la Măgurele

Un incubator de afaceri este o structură creată pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Firmele selectate sunt găzduite într-un incubator de afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanță și spații pentru birouri.

Pe lângă sprijinul logistic pe care startup-urile îl primesc pentru a-și începe activitatea, incubatorul din Ilfov oferă și posibilitatea ca antreprenorii să aibă acces la mediul academic și de cercetare din Regiunea București – Ilfov, în mod special în contextul dezvoltării Măgurele Science Park, prin facilitarea activităților de networking, a transferului de know-how și prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate.

”Firmelor incubate li se va oferi suportul logistic și financiar în vederea participării la training-uri, seminarii și conferințe și vor primi asistență pentru realizarea strategiilor de afaceri, pentru scrierea de proiecte necesare atragerii de finanțare sau în alte domenii relevante. Toate acestea au rolul de a susține dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită părăsirea incubatorului și funcționarea pe cont propriu, cu șanse crescute de a face față mediului concurențial și de a supraviețui pe termen lung”, au explicat reprezentanții Consiliului Județean Ilfov.

Programul Start-up Nation 2018 începe în aprilie

O altă sursă de finanțare pentru IMM-urile din Ilfov este programul Start-up Nation 2018, în care înscrierile ar urma să înceapă în aprilie anul acesta. Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, firmele acceptate în program pot beneficia de o finanțare de maximum 200.000 de lei (aprox. 44.000 de euro). Specialiștii avertizează, însă, că deși întreprinzătorul trebuie să vină cu o contribuție proprie de 0% în ceea ce privește cheltuielile eligibile, este posibil să existe cheltuieli neeligibile necesare, cheltuieli neprevăzute și diferențe de cheltuieli la decontare care, în cazul în care nu pot fi acoperite de întreprinzător din alte surse, pot duce la blocarea întregului proiect. De asemenea, având în vedere că va exista un număr maxim de 3 cereri de tragere pe an, e posibil ca întreprinzătorul să fie nevoit să suporte câteva cheltuieli operaționale chiar și timp de 4 luni, cheltuieli care vor fi decontate ulterior de către stat.

um pot cheltui aceşti bani?

Pe ce se pot cheltui banii de la stat:

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de:

  • echipamente și utilaje
  • spații de lucru
  • autoutilitare
  • autoturisme, limitate însă la 36.000 de lei, și la unul singur pe sociectate. Limitările acestea nu sunt valabile pentru activitățile de taxi, școală de soferi sau rent-a-car
  • echipamente de climatizare/încălzire
  • echipamente de obținere a unei economii de energie
  • echipamente IT
  • mobilier
  • birotică
  • chirii doar pentru spații care nu au destinație locativă
  • cheltuială salarială completă, în limita salariului mediu pe economie
  • realizare pagini web de prezentare – limita 8.000 lei
  • francize
  • licențe
  • cursuri de antreprenoriat
  • software
  • consultanță (limitată la 8000 lei).

În ce privește TVA-ul, aceasta este eligibilă pentru firmele care nu sunt plătitoare de TVA.

Bunurile achiziționate în cadrul programului trebuie să fie noi, nu se acceptă second hand, și nici variantele de finanțare prin leasing.

Anul trecut, doar 14,2% din firmele din Capitală și din județul Ilfov care au aplicat pentru finanțare prin programul Start-up Nation au fost refuzate. La finele lunii octombrie 2017, Agenția pentru IMM Ploiești, cea care verifică dosarele depuse de aplicanții din București și județul Ilfov, a anunțat că a evaluat 2.953 de planuri de afaceri și a primit 80 de milioane de lei în conturi pentru a plăti beneficiarii admiși, ceea ce însemna să achite finanțarea maximă pentru 400 de IMM-uri.