Guvernul României a adoptat o hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere aferente Pasajului suprateran de pe DJ 602 Centura Bucureşti – Domneşti. Costurile totale pentru plata celor 107 proprietari de imobile, persoane fizice sau juridice, sunt de de 23 milioane lei.

Guvernul României a aproba declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional „Pasaj suprateran pe DJ 602 Centura Bucureşti – Domneşti”, aflate pe raza sectorului 6 şi a localităţilor Domneşti, Clinceni, Bragadiru din judeţul Ilfov, expropriator fiind statul român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Sumele individuale estimate de către expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată sunt în cuantum total de 23 de milioane de lei. Sumele se virează de către Ministerul Transporturilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele CNAIR la dispoziţia proprietarilor de imobile situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional, în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere.

Ministerul Transporturilor, prin CNAIR, răspunde de realitatea datelor înscrise în lista cuprinzând imobilele proprietate privată, de corectitudinea datelor înscrise în documentele care au stat la baza stabilirii acestora, precum şi de modul de utilizare, în conformitate cu dispoziţiile legale, a sumei alocate potrivit prevederilor prezentei hotărâri.

Planul cu amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional se aduce la cunoştinţă publică prin afişarea la sediul consiliilor locale implicate, al sectorului 6 și al loclaităților Domneşti, Clinceni, Bragadiru, dar şi prin afişare pe pagina proprie de internet a expropriatorului.

Potrivit notei de fundamentare, realizarea obiectivului va facilita accesul agenţilor economici şi a populaţiei din cartierele rezidenţiale din zona, va fluidiza traficul pe centura rutieră a municipiului Bucureşti care preia volumul mare de trafic preponderent greu ce o tranzitează şi traficul generat de dezvoltarea periurbană a a capitalei, degrevându-se astfel străzile din interiorul municipiului. Ministerul Transporturilor precizează că Municipiul Bucureşti este situat la intersecţia a două Coridoare Transeuropene de Transport IV şi IX şi are un rol major în reţeaua principalelor trasee rutiere româneşti.

Semnarea contractului, blocată de protestul unor angajați ai CNAIR

Lucrările având ca obiect „Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti” au fost atribuite, în octombrie 2015, asocierii Straco – Comnord – Specialist Consulting pentru 91,5 milioane lei (circa 20 milioane euro). Lucările pentru Pasajul Domneşti de pe centura Capitalei au fost amânate din cauza contestaţiilor.

„Având în vedere că în termenul legal nu a fost depusă nicio contestaţie, începând de astăzi, 28.03.2017, CNAIR SA demarează procedura administrativă pentru semnarea contractului, procedură ce se va finaliza în cursul lunii aprilie 2017”, anunța compania de stat.

Însă, scandalul legat de demararea acestor lucrări nu s-a oprit. Trei angajați ai CNAIR, responsabili cu semnarea contractului de realizare a Pasajului Domnești, refuză semnarea acestuia spunând că acest contract este ilegal, informează digi24.

Cei trei, respectiv Silvia Bărbulescu, Oana Gheorghiță și Anca Bobâlcă, dețin funcțiile de director în cadrul direcției de achiziții publice (fost director în cadrul Ministerului Transporturilor), consilier juridic, respectiv șef serviciu contractare. Cei trei angajați au întocmit un raport de nouă pagini în care argumentează decizia lor. Acesta a fost trimis conducerii companiei. Cei trei nu au putut fi contactați pentru explicații.

Angajații responsabili cu semnarea contractului reclamă faptul că firmele Straco și Specialist Consulting sunt în insolvență și că prin urmare ar fi trebuit urmată procedura legală privitoare la acest firme. Legislația insolvenței prevede că în astfel de cazuri conducerea companiei este preluată de un administrator judiciar. Acesta este practic noul șef al firmei in insolvență și are obligația să semneze toate documentele emise de firma în cauză, inclusiv ofertele depuse în licitații.

Or, oferta pentru Pasajul Domnești, depusă de Straco, nu are semnătura admninistratorului judiciar, ci tot pe cea a lui Alexandru Horpos, patron și fost administrator al firmei Straco. „Totul este ilegal și este atât de ilegal încât orice procuror al țării va vedea că acolo sunt sesizate fapte de corupție sau, în orice caz, infracțiuni cum ar fi fals în înscrisuri. Unul dintre ofertanți a ascuns autorității contractante că este in insolvență”, spune un angajat al companiei, potrivit Digi 24.

Aceleași prevederi legale obligă că toate documetele oficiale emise de o firmă in insolvență să poarte mențiunea „in insolvență” în limbile română, în engleză și franceză. Procedura semnării contractului nu permite ca acesta să meargă înainte fără semnăturilor celor trei. Odată semnat de acestea contractul merge la eșaloanele superioare, fiind aprobat de șeful unității de implementare, directorul economic, directorul general.

Documente deținute de Digi 24 arată că cei trei au primit din partea directorului general Ștefan Ioniță termen vineri, 5 mai, ora 12, pentru a semna contractul. Într-o adresă anterioară emisă de Ionuț Mașala, director general adjunct al CNAIR, acesta afirmă că cei trei invocă o prevede a contractului colectiv de muncă conform căreia nu sunt obligați să semneze un document dacă acesta conține ilegalități. Ori, spune Mașala, nu acesta este cazul aici. „În urma analizării raportului celor trei angajați, cât și a concluziilor acestuia, nu reies motive de ilegalitate care să conducă la nesemnarea contractului de către acești angajați”, spune directorul general adjunct.

Un consilier local din Domnești, despăgubit cu peste 1 milion de euro

Cea mai mare despăgubire o va primi un consilier local din Domnești. Alexandru Neacșu, consilier din partea PSD, se află pe lista prevăzută în Anexa Hotărârii de Guvern prin care se alocă banii pentru exproprieri.

Pentru 833 de mp expropriaţi dintr-o proprietate de aproape 2.000 de mp, acesta va primi circa 5,05 milioane de lei, din care 4,95 milioane de lei reprezintă valoarea construcţiei de pe terenul ce urmează să fie expropriat. Numele lui Alexandru Neacşu mai apare de trei ori în lista menţionată, cu despăgubiri ce totalizează încă 889.000 de lei. Astfel, acesta ar urma să primească despăgubiri totale de 5,9 milioane de lei, sumă ce reprezintă un sfert din bugetul total estimat pentru exproprierile necesare construirii pasajului.

Potrivit ultimei declarații de avere, Alexandru Neacșu deține împreună cu soția sa, Ioana Neacșu, două terenuri intravilane în Domnești, de 4 hectare și jumătate, cumpărate în 2004, respectiv 2008, precum și trei terenuri în Ciorogârla, dintre care unul agricol, toate de peste 6 hectare. Cei doi mai au o casă în Domnești, un apartament în București, precum și spații comerciale în Domnești și Bragadiru.

CONSULTAȚI AICI LISTA EXPROPRIERILOR

Cătălin Moldoveanu