Guvernul intenționează să aducă mai mulți bani la buget din colectarea taxelor și impozitelor prin majorarea impunerii pe contractele de muncă în regim part-time.

Potrivit Ziarului Financiar, vor fi afectați aproximativ un milion de angajaţi cu contracte de muncă în regim part-time, începând cu luna august, prin impozitarea salariilor ca în cazul contractele de muncă cu normă întreagă şi cu salariul minim pe economie.

Există companii care angajează oameni pe contracte cu normă parţială pentru a evita plata unor taxe, dar care în realitate folosesc forţa de muncă cu program full-time, informează sursa citată. „Statul, prin ANAF şi prin ITM, are instrumente prin care să îi iden­tifice pe cei care nu res­pectă legea, iar taxarea tu­turor celor care folosesc an­ga­jaţi part-time, inclu­siv a celor care o folo­sesc le­gal, este abuzivă. Este in­corect, este o măsură a ne­pu­tinţei organelor de control de a-i putea sacţiona pe acei ope­ra­tori care nu respectă legis­laţia în do­me­niul muncii part-time”, spune antreprenorul Dragoş Petres­cu pentru ZF.

Potrivit unui calcul al jurnaliștilor publicației citate, încasările la bugetul de stat, ar putea creşte, odată cu majorarea taxă­rii contractelor în regim part time, cu valori cu­prinse între 2,5 şi 7,6 mi­liarde de lei pe an.

Silviu Rădulescu