Un agricultor din comuna Dascălu este pe cale să dea lovitura în afaceri cu un produs românesc de care sunt interesate companii din Franța sau Statele Unite ale Americii.

Banalul usturoi abandonat de români în favoarea celui din China a intrat în atenția francezilor și americanilor. Preparat într-un mod tradițional, în SUA și în Franța, leguma are un preț mare și este considerată o delicatesă. Este vorba despre usturoiul de toamnă, cultură abandonată de legumicultorii români după ce piața a fost invadată de usturoiul adus din China. 

Cristian Lungu, cunoscut fermier din comuna Dascălu, județul Ilfov, a primit de curând vizita unor agricultori de seamă din Franța care și-au exprimat interesul pentru a exporta usturoi din țara noastră, atât în Franța cât și în America.

„Fermierul pe care l-am primit în vizită are un fiu stabilit în America. Fiul lui l-a rugat să se intereseze neapărat de o legumă care crește în Ungaria sau în România. Și de aceea a venit mai mult în vizita din România. Ce era acest produs? Usturoiul de toamnă românesc, cel care face inflorescențe în al căror capăt apar niște bulbili, adică sămânța care va da căpățâna care după doi ani poate să producă și ea la rândul ei, inflorescență. Deci se recoltează inflorescența într-un anumit stadiu și în momentul în care se taie aceasta începe să toace semimărunt, se stopește cu zeamă de lime, se adaugă puțin ulei de floarea-soarelui, sare și se depozitează în borcane. Acest preparat costă 25 de dolari în America iar în Franța este mult mai scump pentru că nu se găsește și este o delicatesă, deoarece francezii îl folosesc la aperitivele pe bază de brânzeturi. Iar în America se pare că este folosit ca și condiment natural pentru salate. La ei devine un aliment atât de prețios și scump iar noi îl vedem chiar ca o legumă cumva banală”, a explicat Cristian Lungu pentru Agrointeligența – www.agrointeligența.ro.

Afacere la stadiu de discuții

Potrivit fermierului ilfovean, discuțiile s-au axat pe ideea de a produce preparatul finit în România și a fi exportat ca atare în Franța și America. „Discuțiile s-au concretizat prin exprimarea intenției lor de a exporta acest usturoi din țara noastră. Eu știu că în America se intră foarte greu cu semințe iar ideea a venit tot din partea francezului. Mi-a propus să facem cultura și produsul în România și îl exportăm în Franța și America, ca produs finit. Discuțiile au rămas să fie reluate după punerea pe hârtie a tuturor detaliilor. Urmează să mergem și noi în Franța pentru un schimb de experiență. L-am trimis și la Gheorghe Vlad, la legumicultură, tocmai pentru a discuta despre interesul pentru usturoi și la Buzău ca să vadă culturile”, a mai spus Cristian Lungu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

Calitatea, la mare căutare

Fermierul Cristian Lungu spune că vremea în care se produce mult și slab calitativ a trecut. Produsele de calitate sunt din ce în ce mai căutate. „Iată că acea vreme a venit. Ce mă determină să spun acest lucru este chiar  faptul că acum o săptămână am primit această delegație din Franța condusă de un profesor universitar în economia agrară și în același timp reprezentant al fermierilor din zona Poitiers, agricultori care produc bio, produse de fermă. Și-au exprimat interesul pentru produsele românești pentru export în Franța dar, mai mult, pentru a fi duse în America. Dânsul reprezenta fermele mici și mijlocii care produc bio. Ei sunt organizați în asociații și cooperative care îi reprezintă și îi ajută foarte mult la vânzarea produselor”, a mai povestit fermierul din Ilfov.

 

Un american îndrăgostit de usturoiul „elefant”

Usturoiul roşu de România (supranumit chiar usturoiul „elefant”), aşa cum l-au botezat cultivatorii pasionaţi, este printre cele mai apreciate soiuri, iar productivitatea mare, gustul și mirosul puternic fac ca soiul originar din zona Ardealului să fie foarte căutat. „După 13 ani în care am testat 30 de soiuri de usturoi, am rămas doar cu șase și pot să vă spun și de ce. Pentru că sunt cele mai bune, iar dintre ele, usturoiul românesc este pe primul loc. Cu 4-6 căței uriași, el este cel mai ușor de curățat, iar culoarea sa deosebită îl face și foarte aspectuos. Se păstrează foarte bine chiar și șase luni, iar gustul său este dinamită. Mai mult, dacă cumperi 10 bucăți de usturoi din soiul românesc, acesta cântărește dublu decât orice alt soi de pe piață”, declară Ben Ronniger, proprietarul ranch-ului Allicins. Ferma americanului pasionat de usturoi face parte din comunitatea LocalHarvest care numără 20.000 de producători agricoli americani.

 

Usturoiul românesc primește cele mai multe feedback-uri pozitive din partea clienților noștri, mai ales pentru savoarea lui. Este un soi apreciat de bucătari sau pentru cei care caută un ingredient secret la sosul de grătar. Toată lumea cade de acord când se spune că nu poți înlocui sau compara gustul usturoiului roșu de România cu cel al altor soiuri

Susan Fluegel
biochimist nutrițional

Ionuț Munteanu