Proaspăta Uniune Salvați România a pornit cu stângul în campanie pentru alegerile parlamentare. Unul dintre candidații din Ilfov a demisionat pentru un mesaj agresiv scris la adresa românilor.

Candidatul aflat pe locul 2, la Senat, în judeţul Ilfov, Dragoş Ioan Coste, de profesie inginer de sisteme IT, a demisionat din partid, după ce presa a relatat că a scris, în 2013, pe Facebook, că românii sunt „primitivi, troglodiţi şi fiinţe înapoiate” şi că e nevoie de reintroducerea pedepsei cu moartea pentru evaziune fiscală în formă agravantă. USR a anunțat că, în situaţia în care Coste va fi ales senator al USR, acesta îşi va depune mandatul.

„Suntem în urmă cu 300 de ani faţă de restul planetei. Suntem nişte primitivi, nişte troglodiţi. Românul e o fiinţă înapoiată, care se ghidează încă după regulile şi mentalitatea de acum sute de ani, numindu-le „tradiţii şi obiceiuri”. E un mamifer biped pentru care contează doar nevoile primare. Un animal habotnic şi hulpav”, spunea Coste în mesajul din 2013. Între timp, contul de Facebook a fost șters.

Un candidat, soția unui ofițer STS

Primul pe lista de la Camera Deputaților este un tânăr originar din Galați. Cornel Zainea este membru activ al unui grup de iniţiativă care luptă pentru stoparea poluării olfactive şi chimice în zona de nord-vest a Bucureştiului. Este inginer la Bitdefender și are u apartament în Dudu (Chiajna).

Al doilea pe listă este un medic stomatolog, specialist în implantologie. Ciprian Băilă este un tânăr politician fără o avere impresionantă, singurul său venit fiind cel din practicarea profesiei.

Îl urmează pe listă Petruța Nedelcu, profesor la o școală din București. Este căsătorită cu Vasile Nedelcu, un ofițer de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), structură care asigură funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, inclusiv asigurarea serviciilor de telefonie specială și de comunicații de voce și date necesare birourilor și oficiilor electorale cu ocazia alegerilor parlamentare.

La Senat, lista este deschisă de un inginer programator în domeniul IT. Alexandru Cosmin Moldovan este în prezent angajat al OMV Petrom Global Solutions. Îl urmează Adrian Ion Burcea, administratorul unei firme de aparatură medicală și asociat la firma Frigotherm Group. Cel de-al treilea candidat pentru Senat este Silvana Geanina Mateescu, consilier juridic la Radioactiv Mineral, companie de stat cu activități geologice în domeniul uraniului.

Cătălin Moldoveanu