Peste 20.000 de ilfoveni vor beneficia de intervenția promptă a ISU

O nouă subunitate de pompieri a fost inaugurată la Brănești de Consiliul Local și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov.

La evenimentul de lansare care a avut loc pe 13 iulie, au participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, primarul din Brănești, Niculae Cismaru și oficiali ai administrației publice locale.

Înființarea acestei subunități, cu sediul în strada Gării, din Brănești, va diminua timpul de răspuns într-o zonă în care locuiesc peste 24.000 de persoane și va acoperi 202 km pătrați.

Noul punct de lucru este realizat la standarde ridicate, prin intermediul căruia locuitorii comunei Brănești și ai localităților învecinate (Găneasa, Fundulea, Belciugatele) vor avea asigurată intervenția promptă a pompierilor.

Structura de intervenție va fi deservită de salvatori care vor încadra o ambulanță SMURD și o autospecială de stingere, dotată și cu echipamente pentru prim ajutor și descarcerare.

Motivele înființării

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, înființarea acestei subunități va reduce semnificativ timpul de răspuns într-o zonă în care locuiesc peste 24.000 de persoane și va acoperi o suprafață de circa 200 km2. Operaționalizarea punctului de lucru s-a fundamentat pe analiza de riscuri și vulnerabilități specifice, generate de extinderea demografică și industrială, precum și suprafața împădurită de peste 5.000 de hectare aparținând Ocolului Silvic Brănești.

Începând din momentul inaugurării și, implicit, al operaționalizării, comunitatea din acea zonă va avea asigurată o intervenție promptă a pompierilor, fie că este vorba de incendii, urgențe medicale, accidente rutiere sau alte evenimente care să le pună viața sau bunurile în pericol.

 

Punctul de lucru Brănești face parte din Detașamentul de Pompieri Morarilor – Grupul de Intervenție nr. 3, și are în dotare următoarea tehnică de intervenție:

-1 autospecială de stingere cu apă și spumă
-1 ambulanță SMURD tip B
-1 camion pentru intervenție
-1 motopompă remorcabilă.

 

Localitățile beneficiare ale intervențiilor:

-Satele Brănești, Islaz, Pasărea și Vadul Anei din comuna Brănești, jud. Ilfov
-Satele Piteasca și Cozieni din comuna Găneasa, jud. Ilfov
-Orașul Fundulea și satul Gostilele din jud. Călărași
-Satele Belciugatele, Măriuța, Cojești, Cândeasca, Mataraua din comuna Belciugatele, jud. Călărași

Subunitatea ISU Brănești, construită cu 1,5 milioane lei de Primărie

Noua subunitate de pompieri din localitatea Brănești a fost construită de Primărie, cu sprijinul Consiliului Local. Potrivit unui răspuns oficial oferit de reprezentanții administrației publice locale, această subunitate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, cu „însemnatate deosebită pentru locuitorii comunei Brănești, dar și a localităților învecinate, a fost înființată din fonduri proprii ale Primăriei comunei Brănești și un credit bancar pe care instituția l-a contractat”.

Potrivit aceleiași surse, „valoarea investiție este de 1.569.383,96 lei fără TVA, iar executantul acestei lucrări este S.C. VICECOM  ’95 SRL”.

 

CASETA + FOTO primar

Discursul primarului din Brănești

Stimaţi invitaţi,

Vă mulţumesc că astăzi sunteţi prezenţi la inaugurarea subunităţii de pompieri, o investiţie realizată de către primăria comunei Brăneşti cu acceptul Consiliului Local, valoarea acestei investiţii fiind de 1.569.000 lei.

Vreau să mulţumesc conducerii Ministerului de Interne, în special domnului Secretar de Stat Raed Arafat, conducerii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii Bucuresti-Ilfov, pentru deschiderea pe care au avut-o la realizarea acestui obiectiv.

Mulţumesc, de asemenea, domnului Colonel Precup Irinel pentru îndrumările acordate în vederea realizării acestui obiectiv şi nu în ultimul rând domnului Lt. Colonel Andrei Augustin – Comandantul grupului de intervenţie nr.3, persoană care s-a implicat activ în vederea realizării şi preluării obiectivului.

Consiliul Local Brăneşti a considerat oportună aceasta investiţie, având în vedere că populaţia localităţii este de circa 10.000 locuitori, suntem singura comună din România cu 4 licee unde învaţa peste 2.000 elevi, iar zona industrială a comunei este într-o continuă dezvoltare, unde în acest moment lucrează 1500 de oameni.

Înfiinţarea acestei subunităţi va diminua timpul de intervenţie la evenimentele nedorite, precum şi la salvarea de vieţi şi bunuri, nu numai la nivelul localităţii noastre, cât şi în localitate învecinate.

Vreau să asigur conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dealul Spirii că ne vom implica activ în ceea ce priveşte buna funcţionare a dubunitatii de pompieri.

Încă o dată, mulţumesc tuturor pentru participare şi doresc pompierilor din România, cât mai puţine intervenţii.

Niculae Cismaru
primar Brănești

 

Cătălin Moldoveanu