Prefectura se aprovizionează de la partenerul fostului deputat fugar

Cătălin Moldoveanu


Prietenii și partenerii de afaceri sau interpușii fostului deputat urmărit internațional Sebastian Ghiță continuă să facă afaceri cu statul, încheind contracte pe bani frumoși cu diverse instituții din autoritatea publică centrală sau locală. Este cazul unei firme în care Sebastian Ghiță a deținut acțiuni, dar pe care i-a lăsat-o partenerului său și fost coleg de școală. Societatea a avut sau are contracte nenumărate cu instituții publice, chiar și din Ilfov, printre care Prefectura.

Societatea comercială Dante International SA, proprietara magazinului online eMag, a încheiat cu Prefectura Ilfov, doar în 2016, prin atribuire directă 13 contracte de peste 8.000 de lei (2.500 de euro cu TVA) reprezentând furnizare de produse IT, dar și obiecte de mobilier pentru birou.

Pe de altă parte, firma în care Sebastian Ghiță a avut acțiuni și pe care le-a cedat partenerului său, Iulian Stanciu, are zeci de contracte cu instituții publice din Ilfov.

Dante International SA a fost fondată, în urmă cu 15 ani, de omul de afaceri Dan Teodosescu, și, în timp, a suferit mai multe modificări în acționariat. Una dintre aceste schimbări a constat în preluarea unui număr semnificativ de acțiuni de la Dan Teodosescu și partenerii săi, Radu Apostolescu și Bogdan Marian Vlad, de către firmele Asesoft Distribution și Asesoft Web, societăți care aparțineau lui Sebastian Ghiță și Iulian Stanciu.

Cele două firme au ieșit, la un moment dat din Dante International, ulterior rămânând Iulian Stanciu, Radu Apostolescu și compania Mih Allegro BV. În prezent, firma este deținută majoritar de MIH B2C Holdings B.V. (fostă Intervision Services Holdings B.V.) – 77,7%, și Iulian Stanciu – 22,3%.

Iulian Stanciu i-a fost nu numai partener de afaceri lui Sebastian Ghiță, ci și coleg de școală

DNA confirmă rețeaua lui Ghiță

Că Sebastian Ghiță controlează, în continuare, direct sau prin interpuși, numeroase firme pe care le-a înființat sau pe care le-a patronat, rezultă chiar dintr-un comunicat oficial al Direcției Naționale Anticorupție, remis presei în 2015 și în care se făcea referire la dosarul de trafic de influență al fostului deputat. „Inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian controlează încă, direct sau indirect (prin interpuși – 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a deținut până în anul 2012. Operațiunile efectuate de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societăți sunt incompatibile cu funcția de deputat în Parlamentul României. În acest sens stau dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și ale Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. O parte din sumele de bani obținute ilicit prin trafic de influență sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienței lor și păstrate în conturile societăților controlate, au fost folosite de către Ghiță Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice”.

Prefectul Ilfovului preferă eMag, dintre zeci de magazine IT