Pe ce o fi pariat Romeo Răsdan, ruda unui fotbalist de la CSA Steaua

Un consilier local din Chiajna trăiește pe picior mare, dar nu din indemnizația de ales și nici din afaceri, cel puțin la vedere, așa cum ați fi crezut. Averea sa a crescut în ultimul an cu ajutorul… pariurilor sportive.

Consilierul local, candidat din partea ALDE, Romeo Răsdan, celebru pentru un gest de violență pentru care a fost dat afară din partid, este fericitul câștigător al sumei de 45.000 de lei. Nu, nu a câștigat vreum premiu la un concurs, ci niște pariuri sportive. Cel puțin asta menționează consilierul local în ultima declarație de avere, depusă, anul aceasta, pe 4 iunie. Nu știm dacă suma frumușică provine cu adevărat din pariuri sportive, dar este o mare lovitură dată de Răsdan, în condițiile în care un astfel de câștig este destul de rar în domeniul jocurilor de noroc. Spre deosebire de „tunul” dat caselor de pariuri, Romeo Răsdan precizează că a încasat o indemnizație de 7.800 de lei.

Declarația depusă în 4 iunie este singura în care consilierul își declară indemnizația, dar nu se știe dacă este și prima încasată în actualul mandat câștigat în 2016 sau până acum a omis să o menționeze. De altfel, documentele prezente atât pe site-ul Consiliului Local Chiajna, cât și pe portalul Agenției Naționale de Integritate sunt pline de probleme și enigme.

Uite mașina, nu e mașina

Astfel, pe lângă declarația de avere care cuprinde o singură indemnizație de consilier local în cei doi ani de mandat, precum și „tunul” dat în pariurile sportive, documentele din anii anteriori conțin diverse inadvertențe. Dacă în 2014, Romeo Răsdan își declară un singur bun, respectiv, o casă de locuit în satul Dudu, de 160 de metri pătrați, dobândită în anul 2010, în următoarea declarație, dată la depunerea candidaturii, în 2016, apar brusc două autoturisme – un Mercedes fabricat în 2004, și un Audi, fabricat în 1999 – ambele cumpărate.

În plus, Răsdan menționează înstrăinarea unui imobil, la data de 18 decembrie 2015, pentru suma de 105.000 de euro. În anul următor, declarația completată pe 2 iunie, arată doar autoturismul Mercedes, dar nu se știe dacă Răsdan a omis menționarea Audi sau dacă acesta a fost vândut, dar, în acest caz, trebuia să specifice suma cu care i-a crescut averea. În schimb, casa de locuit de 160 mp nu mai apare și, de asemenea, nu știm dacă a fost vândută. Declarația din 2015 lipsește. Acestea sunt documentele ce apar pe portalul Agenției Naționale de Integritate.

Probleme cu casele

Pe site-ul Primăriei Chiajna, în ultima declarație, completată pe 4 iunie, apare un teren intravilan de 400 mp, dobândit în 2017. Proveniența banilor nu este cunoscută, dar poate fi ca urmare a vânzării imobilului, în 2015, deși suma de 105.000 euro nu apare în declarația din 2017. În schimb, anul acesta, apare o casă de 170 mp, în Chiajna, dar construită, nu dobândită în 2010, așa cum menționează în 2014. Mai mult decât atât, Romeo Răsdan nu mai declară niciun autoturism, dar nici nu precizează dacă acestea au fost vândute.

Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea demnităţilor publice

Articolul 28

Fapta persoanelor care, cu intenţie, depun declaraţii de avere sau declaraţii de interese care nu corespund adevărului constituie infracţiunea de fals în declaraţii şi se pedepseşte potrivit Codului penal.

Articolul 29

(1) Nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum şi nedeclararea, în declaraţia întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Agenţia poate declanşa din oficiu procedura de evaluare.

(2) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeaşi sancţiune se aplică şi conducătorului entităţii respective, dacă acesta nu îndeplineşte obligaţiile prevăzute de prezenta lege.

(3) Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune.

Filmat în timp ce lovea un tânăr care își cerea drepturile

Romeo Răsdan a fost, în urmă cu un an, vedeta unui scandal monstru care a făcut conducerea ALDE să ceară excluderea sa. Consilierul a fost filmat în timp ce a lovit cu bestialitate un tânăr.

El s-a luat la ceartă cu un tânăr şi l-a lovit încercând să-l convingă să renunţe la garanţia de 300 de euro, percepută de proprietarul unui apartament. Cei care deţin apartamentul au vrut să-şi evacueze chiriaşii cu forţa. Tinerii ar fi acceptat în cele din urmă să plece, dar ar fi cerut garanţia de 300 de euro reţinută de proprietari. Aceştia ar fi refuzat, invocând pretinse daune făcute de chiriaşi. Ca să fie mai convingători, proprietarii l-ar fi chemat în ajutor pe Romeo Răsdan, consilier local al ALDE la acea vreme.

Răsdan a început să-i înjure pe chiriaşi. Iritat la culme că este filmat, consilierul local l-a lovit cu sălbăticie pe tânăr. „Trebuia să primim 300 de euro pe care i-am lăsat ca şi garanţie şi uite răspunsul. Nu ne primim banii pentru că trebuie să plătească ei menajera de 400 de lei, trebuie să cureţe canapelele care costă 600 de lei (după spusele acestor DOMNI. Tudor Bogdan şi Tudor Madalina). Ne-au scos haine, trolere şi tot felul pe scara blocului ca să fim forţaţi să plecăm. În concluzie, am fost forţaţi să plecăm după ce am fost loviţi, îmbrânciţi, zgâriaţi şi cu telefonul spart. Mulţumim că ne-aţi fost gazde!”, a scris pe Facebook Daniel Gurbet, tânărul agresat.

Răsdan nu este la prima faptă de acest gen. În 2010, pe când era consilier local PSD, Romeo Răsdan a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind cercetat, alături de un grup de interlopi, pentru că a bătut cu bestialitate un tânăr. Victima a fost lăsată în comă în faţa Spitalului Universitar din Capitală de către alesul local Romeo Răsdan. Instanţa a hotărât, ulterior, judecarea consilierului în stare de libertate.

Imediat după ce filmul cu agresiunea lui Romeo Răsdan a devenit viral pe rețelele de socializare, fiind prezentat și la posturile de televiziune, conducerea ALDE a solicitat filialei Ilfov excluderea din partid a lui Romeo Răsdan.

Potrivit unui comunicat transmis de ALDE, gestul lui Romeo Răsdan, consilier local în Chiajna, „este unul impardonabil”, iar acesta va suporta „consecințele legale care decurg în urma comportamentului său necontrolat”.

„ALDE nu agreează un asemenea comportament violent și total neadecvat din partea reprezentanților săi. În consecință, ALDE se delimitează de gestul brutal al domnului Răsdan. Conducerea ALDE a solicitat filialei ALDE Ilfov excluderea din partid a domnului Romeo Răsdan și retragerea sprijinului politic, precum și schimbarea acestuia din calitatea de consilier local”, se arată în comunicat.

Romeo Răsdan a fost filmat în timp ce lovea un adolescent pentru a-l convinge să renunțe la garanția de 300 de euro percepută de proprietarul unui apartament la închiriere.

Nepotul pariorului Romeo Răsdan, fotbalist la CSA Steaua, transferat de la Concordia

Potrivit unor surse avizate din Primăria Chiajna, Romeo Răsdan este rudă apropiată a consilierei locale ALDE Mirela Mimi Răsdan. Mai exact, relația de rudenie este între el și soțul consilierei, Marian Răsdan. Potrivit surselor, cei doi ar fi veri, dar nu primari. Interesant este că fiul consilierei, Florin Răsdan, este un fotbalist foarte apreciat la Clubul Sportiv al Armatei CSA Steaua București, fiind un golgheter al echipei. Relația de rudenie dintre Romeo Răsdan și tânărul fotbalist poate fi considerată interesantă în condițiile „tunului” dat de consilier la pariuri sportive, mai ales că mijlocașul de 22 de ani a jucat până la începutul acestui an, la Concordia Chiajna.

Andi Topală