Apropiați ai primarului din Voluntari, Florentin Pandele, deschid listele de candidați ai PSD pentru Parlament. Social-democrații speră ca astfel să învingă PNL în fieful său, având în vedere victoria de necontestat obținută la alegerile locale din acest an de filiala condusă de Marian Petrache, care este și președintele Consiliului Județean (CJ).

Potrivit legii, ilfovenii vor trimite în legislativul 2016 – 2020 doi senatori și cinci deputați.

„Observator de Ilfov” vă prezintă o radiografie a listelor de candidați ai principalelor formațiuni politice, cu cele mai mari șanșe să-i reprezinte pe cetățenii județului în viitorul parlament.

Patru pentru Senat

Deși au mai rămas doar câteva zile până la scrutinul din 11 decembrie, declarațiile de avere și interese ale multora dintre candidații PSD la parlamentare nu au fost publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate.

Averea unora dintre aspiranții la fotoliul de deputat ori senator a devenit, însă, publică, în vara acestui an, când au câștigat locuri în Consiliul Județean (CJ) Ilfov sau funcții importante în instituții publice.

Este și cazul lui Emanuel – Gabriel Botnariu, cel care deschide lista social-democraților la Senat. Medic de profesie, Botnariu este consilier din partea PSD în Consiliul Judetean Ilfov, dar și vicepreședinte PSD Ilfov. În septembrie anul acesta, a fost numit de primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, director general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.  Din 2011, Botnariu a fost consilier al primarului orașului Voluntari, Florentin Pandele, apoi director al Direcției de Asistență Medicală și Educațională – Voluntari și director al Societății Medicale „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Voluntari, unde 95% din capitalul social este deținut de Consiliul Local Voluntari.

Potrivit declarației de avere depuse la începutul mandatului de consilier județean, Emanuel Gabriel Botnariu deține un apartament de 77 de metri pătrați, în București, un apartament de 54 metri pătrați în Iași, o locuință de 112 metri pătrați în Voluntari și un Matiz din 2004, toate împreună cu soția. El mai are două credite, unul de 222.240 lei luat în 2011 și scadent în 2031 și unul de 200.000 lei, luat în 2013 și scadent în 2018.

emanuel-botnariu

Botnariu este membru în Consiliu de Administrație la EURO APAVOL, compania de alimentare cu apă și canalizare care deservește localitățile: Voluntari, Ștefăneștii de Jos, 1 Decembrie, Copăceni, Berceni (din județul Ilfov), Sinești (din județul Ialomița), Bulbucata, Buturugeni, Toporu (din județul Giurgiu).

Potrivit declarației de interese, Botnariu mai este administrator la două societăți comerciale: Intelligence Creative Consulting Corporation S.R.L și Bianca Med, însă acestea nu au avut activitate.

Locul al doilea pe lista PSD la Senat este ocupat tot de un actual consilier județean: Cornelius Roșiianu. Unul dintre foștii prezentatori ai TVR care au slujit propaganda comunistă înainte de 1989, Roșiianu și-a depus la ANI, în calitate de candidat la fotoliul de senator, doar declarația de interese, potrivit căreia este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Asociației pentru Dezvoltarea Societății Informaționale. Cea de avere – foarte consistentă – se regășește, însă, pe site-ul CJ Ilfov, unde și-a început mandatul de consilier după alegerile locale din acest an.

cornelius-rosiianu

Potrivit acestei declarații, Cornelius Roșiianu este cel mai bogat candidat de pe listele PSD la Senat în Ilfov: deține – împreună cu soția sa, Cristina, actriță la Teatrul Țăndărică – cinci terenuri, dintre care 4 în intravilan (unul în Snagov, unul în Voluntari și două la Sulina), în suprafață totală de peste 5.000 de metri pătrați și unul agricol, de peste 1 hectar. Roșiianu mai are un apartament de peste 60 de metri pătrați în sectorul 3 al Capitalei și o vilă de 475 de metri pătrați, în Voluntari, în vecinătatea casei lui Gigi Becali. El mai deține două autoturisme, picturi evaluate la 16.000 de euro, depozite bancare și active financiare la OTP și Bancpost și încasează anual peste 133.000 de lei din închirierea unui imobil firmei de construcții Hochtief România.

Lista PSD pentru Senat este completată de Victor Neagu, decanul de vârstă al social-democraților din CJ Ilfov, și el cu domiciliul în Voluntari, și de Jeni Barbu, psiholog de profesie, candidata PSD la fotoliul de primar al comunei Petrăchioaia la alegerile locale din acest an, funcție pentru care a fost susținută și de Gabriela Firea.

Fiica vicelui din Voluntari deschide lista la Camera Deputaților

La Camera Deputaților, lista candidaților PSD este deschisă de tânăra Alexandra–Corina Bogaciu, economist de profesie și fără notorietate. Celebru (și nu doar în Ilfov) este, însă, tatăl ei, Ion Bogaciu, viceprimarul din Voluntari. Nici declarațiile de avere și interese ale tinerei Bogaciu nu se regăsesc pe site-ul ANI, în schimb tatăl nu se poate plânge. Fost membru de vază al PDL, apoi al PNL, Ion Bogaciu se regăsea, în 2013, alături de Adriean Videanu, pe lista expropiaților de pe Centura Capitalei, care urmau să primească despăgubiri-record de la stat. În 2015, intrarea lui Bogaciu în rândurile PSD nu mai mira pe nimeni: era extrem de cunoscută relația sa apropiată cu Florentin Pandele, cu atât mai mult cu cât i-a fost și naș primarului din Voluntari în 2003, când acesta s-a botezat în rit ortodox.

alexandra-bogaciu

Locul doi pe lista social–democraților este ocupat de Constantin–Cătălin Zamfira. Fost membru al Partidului Poporului–Dan Diaconescu, unde a fost vicepreședinte, și fost consilier local din partea PPDD în sectorul 3 al Capitalei, Zamfira a deținut, din 2012, un mandat de consilier în Consiliul General al Municipiului București, tot din partea PPDD. În același timp, era însă și consilier al primarului din Voluntari, Florentin Pandele, director la Green City Voluntari și președinte CA al EURO APAVOL SA. Din vara acestui an, Catalin Zamfira este din nou consilier general al Capitalei, dar în grupul PSD.

Următorii pe lista PSD la Cameră sunt Mihai Sandu Niță, consilier județean PSD și vicepreședinte PSD Ilfov, Gheorghe Bolintineau și el consilier județean PSD și vicepreședinte PSD Ilfov, Niculae Constantin  – consilier județean, dar și administratorul public al orașului Voluntari și actual președinte CA și director general al EURO APAVOL SA, Vincențiu Voicu – administratorul public al orașului Pantelimon și Dana Patache – referent marketing (la bază, profesor de geografie), cu domiciliul în Voluntari.

Elena Coman