Fosta firmă a cumnatului lui Victor Ponta derulează contracte în Ilfov

Fosta firmă a cumnatului lui Victor Ponta, ai cărei reprezentanți sunt cercetați de DNA, derulează un contract cu Primăria Pantelimon, pentru proiecte de investiții realizate cu fonduri europene.

Primăria orașului Pantelimon a semnat, în a treia zi de Crăciun a anului trecut, un contract, în valoare de aproape 30.000 de euro, cu firma pe care a deținut-o cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Primarul din Pantelimon este Marian Ivan și a fost ales din partea PSD.

Contractul, atribuit pe 27 decembrie 2017 firmei Grossmann Engineering Group SRL, prevede „elaborareea studiului de fezabilitate pentru construcții civile în conformitate cu prevederile și cerintele H.G. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice sau din alte surse de finanțare”. Obiectivul face parte din Programul Operațional Regional 2014-2020, pe Axa 10 – Infrastructura educațională.

Este al cincilea contract pe care Grossmann Engineering Group îl obține în județul Ilfov, în ultimii doi ani, prin atribuire directă. Tot în luna decembrie, a semnat cu Primăria Dascălu, un contract privind „elaborarea DALI/SF, inclusiv studii topografice/geotehnice pentru proiecte de infrastructură rutieră, edilitară-apă-canal, construcții civile, în conformitate cu prevederile și cerințele H.G nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice sau din alte surse de finanțare”. Potrivit caietului de sarcini, cumpărat pentru 12.500 de euro, este vorba despre „reabilitarea/modernizare drumurilor în comuna Dascălu”, pentru următoarele străzi: Brândușelor, Trandafirului, Dezrobirii, Retezat. De altfel, Primăria Dascălu, a mai atribuit alte două contracte acestei firme, în cadrul primelor două etape ale proiectelor privind infrastructura rutieră. În 29 iunie 2016, a semnat primul contract, de 11.250 de euro, pentru ca, în 22 noiembrie 2016, să-l atribuie pe cel de-al doilea, în valoare de 15.300 de euro.

Un alt contract a fost semnat în 23 octombrie 2017, cu Primăria Chitila, pentru actualizarea DALI/ SF privind proiecte finanțate din PNDL. Obiectul achiziției de 1.600 de euro era „Consolidarea, reabilitarea, extinderea și dotarea Școlii gimnaziale Prof. Ion Visoiu, reabilitarea și dotarea Școlii primare Ion Olteanu, reabilitarea și dotarea Secției cu clasele I-IV și Grupa de preșcolari Rudeni”.

1 milion de euro de la primărie

Când încă era asociat în firma Grossmann Engineering Group, Iulian Herțanu, a încasat peste un milion de euro de la Primăria Pantelimon. În 14 aprilie 2014, a încheiat un contract în valoare de 50.545 euro având ca obiect Servicii de management pentru proiectul „Modernizarea infrastructurii rutiere și a aliniamentelor stradale din orașul Pantelimon”, în scopul coordonării implementării cu succes a proiectului derulat de Viarom Construct.

Alte două contracte au fost adjudecate în 2009, respectiv 2010, unul privind lucrări de execuție la rețeaua de canalizare (413.281 euro), iar celălalt privind servicii de proiectare, studii de teren și execuție de lucrări pentru obictivul „Extindere rețea de alimentare cu apă (656.587 euro).

 

Dosarul de la DNA al cumnatului lui Ponta

În luna februarie a anului 2015, Direcția Națională Anticorupție reținea trei reprezentanți ai firmei Grossmann Engineering Group, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene.

În 18 februarie, cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, era reținut, alături de administratorul societății, Liviu Munteanu, și asociat în firmă. De altfel, Herțanu și-a cedat, în mai 2014, părțile sociale chiar către Liviu Munteanu. Două zile mai târziu, procurorii îl rețineau și pe succesorul lui Liviu Munteanu în funcția de administrator, Florin Ilie Drăgan.

Potrivit anchetei, în perioada 2011- 2015, Florin Drăgan, împreună cu Herțanu Iulian Cristian, a constituit un grup infracțional pentru a adjudeca fraudulos un contract finanțat preponderent din fonduri europene. Contractul avea ca obiect „extinderea rețelelor de canalizare în orașul Comarnic”, atribuit, în ianuarie 2012, de Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate la care acționar majoritar este Consiliul Județean Prahova), asocierii Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. (firma afaeriștilor de casă ai regimului Băsescu, Dan Besciu și Sorin Vulpescu).

Procurorii susțin că membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului și au însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări). În plus, s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

Florin Drăgan s-ar fi implicat personal în efectuarea de plăți de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către doi agenți economici pe care îi controla în calitate de asociat și administrator și a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL și a altor două firme controlate de grupul infracțional și folosite în scopul arătat mai sus.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, de fiul acestuia, fostul deputat Vlad Cosma, membri PSD, precum și de Sebastian Ghiță (fost membru PSD).

Andi Topală