Risipă de energie electrică pe banii contribuabililor

Mai mulți cititori au sesizat redacția „Observator de Ilfov” cu privire la consumul exagerat și inutil de energie electrică pe care îl practică Primăria Cornetu la iluminatul public.

Cititorii publicației noastre ne-au trimis pe adresa redacției fotografii care înfățișează modul în care Primăria Cornetu risipește banii publici pe iluminatul stradal, punându-l în funcțiune când încă este lumină naturală.

Astfel, potrivit sesizărilor, iluminatul public începe să funcționeze de la ora 16.30, în condițiile în care, ziua se mărește progresiv, iar soarele apune din ce ăîn ce mai târziu. O fotografie realizată pe 9 februarie de arată cum becurile de pe stâlpii stradali sunt aprinse, deși soarele, potrivit calendarului astronomic, a apus la ora 17.30, iar lumina naturală permite un grad ridicat de vizibilitate.

Un alt cetățean ne-a transmis fotografii din Cornetu realizate în 23 februarie, la ora 17.50, în care se observă luminile stradale în funcțiune, deși soarele nu apusese, iar lumina naturală era în condiții optime de vizibilitate.

Am cerut lămuriri de la Primăria Cornetu, printr-o solicitare transmis, joi, 23 februarie, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. În data de 27 februarie nu am primit niciun răspuns.

Primăria Cornetu ne-a transmis, abia miercuri, 1 martie, zi în care publicația noastră se afla sub tipar, răspunsul la solicitare: „Iluminatul public are implementat sisteme automate de aprindere a lămpilor. Aceste puncte de aprindere sunt în proprietatea și administrarea Enel Energie Muntenia SA și sunt echipate cu fotocelule de aprindere. Funcționarea iluminatului public în zona respectivă a fost remediată de către Enel Energie Muntenia SA”.

Ionuț Munteanu