Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Ilfov a organizat, în 20 octombrie, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, o inițiativă venită în ajutorul tinerilor care caută locuri de muncă.

Acţiunea s-a desfăşurat la Colegiul Economic Viilor, din Şos. Viilor, nr.38, sector 5, Bucureşti. La acest eveniment important a participat directorul Direcţiei Politici de Ocupare, Competenţe şi Mobilitate Profesională din cadrul Ministerului Muncii şi Justiției Sociale, Tania Grigore, Corina Scarlat și Elena Baboi, directori în cadrul Agenției Națională de Ocuparea Forței de Muncă, precum și membrii Consiliului Consultativ al A.J.O.F.M. Ilfov.

Au fost invitați la Bursă 90 de angajatori, din care s-au prezentat 32, aceştia oferind un număr de 1031 locuri de muncă. Au participat 300 persoane, dintre care 85 au fost absolvenţi de învăţământ şi 39 de absolvenţi selectaţi în vederea încadrării.

Profesiile, meseriile sau ocupațiile în care agenții economici din județul Ilfov oferă locuri de muncă sunt : stivuitor, recepţionist, ambalator manual, vânzător, agent de securitate, zidar, ofițer bancar, mecanic auto, tâmplar, specialist achiziții,  manager, gestionar depozit, casier,  lucrător comercial, electrician, șofer, manipulant mărfuri, paznic, cofetar, bucătar etc.

Cele mai multe locuri de muncă au vizat persoanele cu studii medii şi muncitorii calificaţi.

Numărul total de locuri de muncă vacante, destinate tuturor categoriilor de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, a avut următoarea structură: 11 posturi pentru studii superioare, 627 posturi pentru studii medii,70 pentru muncitori calificaţi, 323 pentru muncitori necalificaţi şi 2 ucenici.

În cadrul Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi s-a amenajat un atelier pentru tehnici de căutare loc de muncă (conceperea unui CV european, a unei scrisori de intenţie, prezentarea la un interviu) participând un număr de 65 de persoane.

De asemenea, consilierii de orientare profesională ai AJOFM Ilfov au oferit detalii  despre serviciile pe care instituția le pune la dispoziţia angajatorilor, cât şi persoanelor în căutarea unui loc de muncă, precum şi informaţii despre condiţiile de muncă în străinătate, prin intermediul consilierului EURES.

Corina Preda, purtător de cuvânt al AJOFM: „A fost prima ediție, vor urma și altele”

Purtătoarea de cuvânt a AJOFM Ilfov, Corina Florentina Preda, ne-a răspuns unor scurte întrebări, după terminarea evenimentului.

În primul rând, felicitări pentru această inițiativă venită în ajutorul tinerilor care caută un loc de muncă. Este prima ediție a acestei burse pentru absolvenți?

Da, din categoria absolvenților, este prima ediție de acest gen, după ce, în luna aprilie, a avut loc bursa generală a locurilor de muncă.

Asta înseamnă că vor mai fi organizate și alte ediții?

Da, bineînțeles, în fiecare an, pentru a sprijini cât mai mult tinerii absolvenți în căutarea unui loc de muncă.

Ce impresie v-au lăsat participanții, atât angajatorii, cât și tinerii solicitanți?

Am avut un feedback foarte bun și pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor pentru participare.

Care sunt concluziile după această ediție a bursei pentru absolvenți? Există cifre privind angajările, semnarea de contracte de muncă?

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți reprezintă primul contact al tinerilor cu piața muncii, cu oferta locurilor de muncă și, nu în ultimul rând, cu posibilitatea de reorientare profesională spre o ocupație nouă, cu șanse mai mari de angajare. Concluzia: sunt prea puțini interesați de un loc de muncă, din păcate.