Se apropie sezonul ploilor. Localitatea ilfoveană se pregătește de o nouă dramă

Problemele legate de rețelele de apă și canalizare continuă în Popești – Leordeni, care s-a înscris, mai ales în ultimii ani, în topul celor mai prost administrate localități din țară. Doar în ultimele trei luni, străzile din oraș – în principal cele din zonele rezidențiale – s-au transformat în lacuri la fiecare ploaie. Disperați, oamenii dau vina pe dezvoltatori pe care îi acuză că i-au păcălit să cumpere locuințe la Popești, iar dezvoltatorii arată cu degetul primăria care se îneacă în promisiuni, fără să ia nicio măsură.

Din 1999, din mandatul primarului Grigore Trache, rețelele de apă din Popești-Leordeni sunt administrate, în baza unui contract de concesiune pentru 49 de ani,  de firma Vital Blueaqua SRL. Societate care, potrivit documentelor publicate în Monitorul Oficial la finele lunii mai anul acesta, a ajuns să raporteze o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei (aproximativ 2,2 milioane de euro) pe an.

Contract nou și tarife mai mari pentru localnici

În ciuda tuturor neregulilor, a reclamațiilor și a scandalurilor iscate permanent în jurul modului în care sunt administrate rețelele de apă și canalizare din Popești – Leordeni, dar și a Legii 241/2006 care obligă administrația locală să dezvolte propriile servicii și să renunțe la externalizarea acestora, primarul PSD Petre Iacob susține că vechiul contract de concesiune cu Vital Blueaqua nu poate fi reziliat. Mai mult, firmei îi sunt atribuite direct noi contracte. Ultimul, pe 12 septembrie anul trecut – e drept, în valoare de 487,5 de lei – a fost adjudecat de societate pentru  construcția unui bazin decantor la stația de pompare a apelor uzate de pe Drumul Fermei.

La toate aceasta se adaugă și faptul că Vital Blueaqua are grijă să majoreze, de câte ori are ocazia, tarifele pentru serviciile de canalizare și alimentare cu apă. Asta, cu îngăduința autorităților locale.

Astfel, pe 19 aprilie anul acesta, Adrian Păun, directorul general al societății, îl anunța pe primarul Iacob care sunt noile tarife pe care locuitorii orașului trebuie să le achite pentru canalizare, invocând majorarea prețului cu 0,82 lei/metru cub de către Apa Nova. Așa cum rezultă din informarea publicată pe site-ul primăriei, locuitorii din Popești – Leordeni plătesc mai mult pentru canalizare decât cei din Capitală, deși nu doar străzile, ci și subsolurile locuințelor le sunt inundate lună de lună: 2,22 lei/mc canalizare fără TVA față de 2,02 lei mc/canalizare cu TVA inclus. Motivul: în Popești – Leordeni, la tariful Apa Nova se adaugă și cel plătit, pentru administrarea rețelei, către Vital Blueaqua.

Iar, potrivit contractului prin care a primit în concesiune rețelele de apă, societatea plătește o redevență de 1.280 de lei (cât salariul minim pe economie) către Primăria Popești – Leordeni.

Averea consilierului PSD de la Vital Blueaqua

Societatea Vital Blueaqua este deținută, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, de Adrian Păun – fost candidat PSD la Primăria Măgurele, acum, consilier local PSD -, care împarte pachetul de acțiuni cu SC Aqua Terra Construcții SRL, deținută de partenera de viață a acestuia, Minodora Bucur.

 

Păun este unul dintre cei mai prosperi locuitori ai orașului Măgurele. A făcut avere, alături de Minodora Bucur, din administrarea de rețele de apă și canalizare la Popești Leordeni, dar și din afaceri imobiliare.

Ascensiunea

Datele din Monitorul Oficial arată că, în 2004 – 2005, Adrian Păun a devenit președinte al Consiliului de Administrație al societății Vital Gaz SA, care a administrat până, în 2012, stația de tratare a apei din Măgurele. Din 2012, când stația a fost preluată de Consiliul Local Măgurele, până la 1 martie 2016, Adrian Păun a condus societatea „Distribuție Apă-Canal”.

Între timp, în 2009, când a pierdut administrarea rețelei de apă și canal în Măgurele tot în favoarea administrației locale, firma Vital Gaz SA și-a schimbat denumirea în Vital Blueaqua SA și sediul social, din București în sat Vârtjeu – Măgurele, str. Chirca, nr. 78.

Asociați ai Vital Blueaqua SA au fost inițial Adrian Păun și o altă firmă controlată pe atunci de el – FCM Construct Company (la care acționari erau Adrian Păun, Minodora Bucur și Marius Daniel Vasile). Ulterior, atât Păun, cât și Minodora Bucur și-au cesionat acțiunile la FCM Construct Company către Marius Daniel Vasile, director al filialei Vital Blueaqua SA din Popești – Leordeni.

FCM Construct Company a ieșit apoi din acționariatul Vital Blueaqua și a intrat o altă societate – Aqua Terra Construcții SRL, cu sediul în Măgurele, str. Reactorului, nr.28, domiciliul lui Adrian Păun și al Minodorei Bucur. Ulterior, acționari ai Aqua Terra Construcții SRL au fost Adrian Păun și Minodora Bucur. Asta, până în martie 2016, când, în pregătirea candidaturii sale la fotoliul de primar la Măgurele, Păun și-a cesionat acțiunile la Aqua Terra Construcții către partenera sa.

Prin obiectul său de activitate – construcție de rețele edilitare de apă și canalizare, colectare și tratare a apelor uzate – Aqua Terra Construcții completează, practic, activitatea celeilalte societăți, Vital Blueaqua SRL, care deține monopolul asupra rețelei de distribuție de apă și canalizare, dar și pe administrarea stației de epurare în Popești – Leordeni.

O nouă dovadă în acest sunt și ultimele modificări făcute, în documentele legate de obiectele de activitate ale celor două firme. În perioada aprilie – mai 2017, la inițiativa celor doi acționari (Adrian Păun și Minodora Bucur), ambele firme și-au completat obiectul secundar de activitate cu noi obiecte: “colectarea deșeurilor nepericuloase” și “tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase”.

Afaceri și venituri

Potrivit ultimei declarații de avere, completată la 1 iunie anul acesta, Adrian Păun și Minodora Bucur dețin nu mai puțin de 10 terenuri în intravilan și unul forestier. Doar două sunt obținute prin moștenire, celelalte fiind cumpărate. În total, toate terenurile au o suprafață de 50.000 de metri pătrați. Pe lângă acestea, cei doi mai au în proprietate patru case (de 200, 173, 220, respectiv 104 metri pătrați) și un apartament de 221 de metri pătrați. Același document arată că Păun conduce un autoturism Honda, fabricat în 2007.

În decembrie 2015 și anul trecut, Adrian Păun și consoarta sa au reușit să vândă nu mai puțin de 16 apartamente, într-un cartier rezidențial din Măgurele. Așa se face că, în 2016, Păun a obținut din vânzarea acestora 550.000 de euro (Adrian Păun ca vânzător, printr-un PFA pe care îl administrează, iar Minodora Bucur ca investitor).  Pe lângă aceste câștiguri, Păun mai declară venituri de 647.116,69 de lei (aproape 141.000 de euro), obținute din Vital Blueaqua (92.390 de lei, salariul de administrator al societății, iar restul de 554.726,69 de lei, obținuți din calitatea de acționar al firmei). Nici partenera sa nu stă prea rău la capitolul venituri anuale: la cei 275.000 de euro obținuți din vânzarea apartamentelor se adaugă 39.800 de lei (aproape 8.700 de euro): 21.600 de lei, încasați ca asistent doctor la Universitatea București, 16.500 de lei – salariul de administrator la Aqua Terra Construcții SRL, 1.500 de lei – salariul de asistent al managerului Păun la Vital Blueaqua și 200 de lei – dividende, în calitate de acționar al Aqua Terra Construcții.

Raluca Dan