Deși are două condamnări la activ, traseistul politic Dorin Cândea este preferat de președintele PMP, Traian Băsescu

Partidul Mișcarea Populară, al lui Traian Băsescu, aruncă în lupta din Ilfov pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, 10 candidați, dintre care, trei pentru Senatul României. Unul dintre ei este chiar vicepreședintele Consiliului Județean, controversatul Rizia Tudorache. Pe listă se află și un traseist politic, cu două condamnări la închisoare, la activ.

Lista de candidați pentru Camera Deputaților este deschisă de vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Rizia Tudorache, secretar general adjunct al PMP. Tudorache este un politician controversat, din „vechea gardă” a lui Traian Băsescu, apropiat al fostului „Baron al puilor”, Florin Popescu, omul Elenei Udrea. Numele lui Tudorache apare în controversata afacere a exploatării turistice a ariilor protejate din Munţii Bucegi, în mandatul de ministru al Elenei Udrea. De altfel, liderul PMP Ilfov este un prosper prorietar de terenuri. Alături de soția sa, Irinel, Rizia Tudorache deține 11 terenuri, dintre care opt forestiere, două intravilane și unul extravilan, în suprafață totală de peste 140.000 mp. Unul dintre ele este situat în Mogoșoaia, iar toate celelalte, în județul Dâmbovița, acolo unde a făcut afacerile cu Florin Popescu. Mai are o casă în Mogoșoaia, o casă de vacanță în Dâmbovița și un apartament în Capitală. Toate proprietățile au fost dobândite prin cumpărare. Are ceasuri și bijuterii de 10.000 de euro, precum și un „autovehicol” (sic!) Mitsubishi. Este asociat în patru societăți comerciale, alături de soția sa.

Rizia Tudorache, alături de Traian Băsescu
Rizia Tudorache, alături de Traian Băsescu

Dar Rizia Tudorache nu este singurul candidat cu probleme din PMP. Pe lista de la Camera Deputaților îi urmează, pe locul doi, Dorin Iosif Cândea, un traseist politic, cu două condamnări la închisoare, la activ. El a fost condamnat, în 1999, definitiv, la doi ani de închisoare, prin sentința Curții Supreme de Justiție, pentru fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. El a mai suferit o condamnare de 8 luni, prin sentinţa Curţii de Apel Alba, rămasă definitivă în anul 2003. Jurist de profesie, timișeanul Dorin Cândea a fost inițial în PDL, fiind consilier județean la Timiș în perioada 2008-2012, după care a trecut o scurtă perioadă pe la PSD și apoi a ajuns în PMP Timiș. A fost asociat cu un fost director în cadrul firmei Confort SA, a „Regelui asfaltului” din Banat, Georgică Cornu, arestat și cercetat într-un dosar de evaziune al DIICOT. Una dintre cele două condamnări definitive la închisoare a fost pentru implicare în înmatriculări false, iar cealaltă, pentru vătămare corporală din culpă. El a fost șeful RAR Timiș.

Alexandru Dumitrescu deschide lista de la Senat. Este director în cadrul CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) divizia de IT a fostei CNADNR, actualmente CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere).

PMP îi mai are pe listă pe Marian Coman, Miluță Orcheanu, Magdalena Grecu, Marin Vasile, Dumitru Chiță.

Alexandru Dumitrescu
Alexandru Dumitrescu

Cătălin Moldoveanu