Primarul comunei 1 Decembrie, Petre Gheorghe (PSD), a arătat, încă de la preluarea primului mandat, în 2012, cât este de generos cu oamenii care au prosperat în regimul lui Traian Băsescu, protejați și oameni de afaceri, printre care chiar Dumitru Bucșaru, cel pentru care, în 2005, a intervenit fostul președinte pentru ca acesta să recupereze de la stat o sumă mare de bani.

La finele lui 2013, primarul Petre Gheorghe a fost obligat de prefectul de la acea dată să anuleze două hotărâri de consiliu local pe care el le inițiase și în baza cărora ar fi urmat să-i plătească lui Bucșaru 6 milioane de euro (o cheltuială care a fi lăsat Primăria 1 Decembrie fără buget) pe terenuri și puțuri de apă din Green City. De atunci însă, primarul le acordă contracte cu dedicație apropiaților lui Bușcaru.

Consultanții lui Bucșaru, plătiți de Primărie

Doar în primele șapte luni ale acestui an, Primăria 1 Decembrie a atribuit, prin încredințare directă, 12 contracte. Cea mai importantă sumă a ajuns în conturile societății Cris Plus Media SRL – 126.000 de lei (aproximativ 28.200 de euro), în baza unui contract acordat de administrația condusă de Petre Gheorghe pe 2 februarie 2016. În schimbul banilor, firma ar fi trebuit să acorde consultanță financiară Primăriei 1 Decembrie constând în „optimizarea serviciului datoriei publice, analiză financiară, soluții financiare”.

Deținută de Iuliu – Dan Gogescu și Cristina Dornean (fost marketing manager la revista „Monden” a Oanei Niculescu Mizil), societatea Cris Plus Media, cu sediul în sectorul 1, și cu obiect de activitate „consultanță în management” a avut, începând din 2015 (când Gogescu a preluat pachetul său de acțiuni de la tatăl Cristinei Dornean, Radu Viorel Dornean) contracte, doar cu încredințare directă, și cu alte primării din Ilfov (Snagov și Pantelimon) și Giurgiu (comuna Roata de Jos), de la care a încasat între 13.500 și 28.300 de euro pentru „servicii de consultanță financiară, achiziții, dar și servicii de administrare a parcurilor auto”.

Cea mai mare sumă a fost încasată însă de Cris Plus Media, în baza unui contract încheiat în septembrie 2015, de la Green City SA: 28.884 de euro, tot pentru servicii de consultanță financiară.

„Tunul” de 6 milioane de euro pentru Bucșaru

Pe 23 noiembrie 2012, Consiliul Local al comunei 1 Decembrie a aprobat Hotărârea 37/2012 de cumpărare, cu 18,8 milioane de lei, a instalaţiilor de producţie şi tratare apă şi a dumurilor şi aleilor (3,2 hectare) din cartierul Green City. După două luni, a fost aprobată cheltuirea a încă 7,5 milioane de lei pentru achiziţionarea drumurilor, aleilor, reţelei de alimentare cu apă, canalizare, iluminat exterior şi a terenului intravilan aferent de 1,5 hectare (Hotărârea 3/2013). Cele două hotărâri au fost atacate în instanţă de fostul prefect al Ilfovului, Florentina Pencea, care a acuzat ca fiind nelegală cheltuirea a 26.313.500 lei, fără să existe prevederi bugetare şi sursă de finanţare. Prefectul de atunci a apreciat ca iresponsabilă hotărârea edililor comunei, cât timp aceasta înregistra, la 31 decembrie 2012, datorii restante (arierate) de aproape 11 milioane de lei şi nu putea angaja credite, potrivit legii, decât după plata acestor arierate. Prefectura s-a adresat instanței, dar, între timp, până la pronunțarea unor sentințe, hotărârile au fost anulate, astfel că procesele au rămaas fără obiect.

Donația de 100.000 de euro pentru protejata lui Băsescu

Locul doi la contracte atribuite direct de Primăria comunei 1 Decembrie de la începutul acestui an îl ocupă firma Fraicom SRL, care a dotat cu leagăne, figurine, balansoar și carusel locul de joacă amenajat, în campania electorală pentru cel de-al doilea mandat, de primarul Petre Gheorghe.

cristina-pirvulescu

În total, societatea Fraicom a obținut, în perioada aprilie – iunie 2016, șase contracte în valoare totală de 42.275 de lei. Astfel, cinci dintre contracte, totalizând aproape 32.000 de lei i-au fost atribuite Fraicom SRL, în aceeași zi, pe 21 aprilie 2016,  în precampania electorală, pentru livrarea unui carusel cu platformă, a unui balansoar simplu, din lemn, a unui leagăn cu două șezuturi, a unui ansamblu de joacă, dar și a unei „figurine pe arc”. Ultimul contract, în valoare de 10.450 de lei, a fost încheiat de aceeași firmă cu Primăria 1 Decembrie, cu doar două zile înaintea alegerilor locale, mai exact pe 3 iunie, pentru un sistem de baschet pe același loc de joc.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționari ai Fraicom sunt Annemary Enescu și avocatul Nicolae Ioan Ivan. Annemary Enescu, fost administrator al Expo – Flora Herăstrău (pe care a primit-o în concesiune pentru 20 de ani pe nimic de la Primăria Capitalei – ALPAB), este cunoscută pentru „donația” de 100.000 de euro făcută Cristinei Pîrvulescu, fost șef al Direcţiei Managementul Creditelor Externe din Primăria Capitalei în mandatul de primar al lui Traian Băsescu. În 2004, la  instalarea primului guvern al Alianței D.A., Cristina Pîrvulescu a fost propusă pentru funcția de ministru al integrării, dar nu a trecut de audierile din Parlament. Fost director în Ministerul Transporturilor, la Aeroportul Băneasa și ALPAB, și soțul Cristinei Pîrvulescu, Bogdan Spiridon Pîrvulescu a fost considerat un apropiat al lui Băsescu.

Potrivit portalurilor de monitorizare a achizițiilor publice, în ultimii șapte ani, societatea Fraicom SRL a derulat peste 100 de contracte cu instituții de stat, majoritatea cu atribuire directă, de pe urma cărora a încasat aproape 2 milioane de euro. În topul primăriilor care au acordat contracte Fraicom pentru amenajarea de spații verzi sau locuri de joacă se numără cele conduse de primari arestați sau condamnați deja definitiv pentru corupție precum Primăria Bacău, în mandatul lui Romeo Stavarache (PNL) – pus sub acuzare de DNA pentru luare de mită -, Primăria Năvodari, în mandatul lui Nicolae Matei (PSD), condamnat într-un dosar al DNA pentru dare de mită, Primăria Măgurele, în mandatul lui Dumitru Ruse (PSD), condamnat pentru luare de mită sau Primăria Popești Leordeni, în mandatul primarului PSD, Petre Iacob, vizat și el de mai multe anchete ale DNA, ultima dintre ele pentru mită electorală în campania din acest an. Surprinzător, Fraicom SRL a încasat de la Primăria Popești Leordeni, în baza unui contract încheiat în februarie anul trecut, aproape 560.000 de euro pentru “lucrări de arhitectură peisagistică a parcurilor” care lipsesc însă cu desărvâșire din localitate.

Printre achizițiile directe (aproximativ 100 în șapte ani), firma Fraicom a primit contracte de la mai multe primării din țară, ba chiar și de la Administrația Prezidențială în mandatul lui Traian Băsescu, căreia i-a livrat, în perioada 2011 – 2012, în baza a nouă contracte, coșuri din răchită în valoare de 1.000 de euro.

Curtea de Conturi: „Gaură” de 260.000 de euro în bugetul local

Deși plătește „cu dedicație” consultanți financiari, atât Primăria 1 Decembrie, cât și societatea Inter Prest 1 Decembrie SRL (care administrează piața din localitate și al cărui acționar este Consiliul Local) au prejudiciat bugetul local cu nu mai puțin de 712.000 de lei, sumă la care se adaugă abateri contabile de 447.000 de lei – în total 1.159.000 de lei (aproximativ 260.000 de euro). Aceasta este concluzia ultimului raport al Curții de Conturi publicat anul acesta, în urma controalelor făcute, în 2015, de Camera de Conturi Ilfov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Între neregulile descoperite de inspectorii de conturi la primăria condusă de Petre Gheorghe se numără: neconcordanțe privind datele din evidența fiscală și cele din evidența contabilă, nerespectarea legii în privința modului în care ar fi trebuit să fie făcut controlul intern în instituție, nereguli în inventarierea patrimoniului primăriei, dar și faptul că autoritatea locală a plătit ilegal 270.000 de lei (aproximativ 60.000 de euro) de la bugetul local, reprezentând utilitățile, chiria, combustibilul pentru mașini, dar și dezinsecția și deratizarea pentru Poliția din localitate și pentru Oficiul Poștal.

În privința firmei Consiliului Local care administrează piața – Inter Prest SRL – Curtea de Conturi a stabilit că aceasta nu a elaborat și nu a fundamentat un buget de venituri și cheltuieli, astfel încât a plătit salarii mult mai mari decât și-ar fi permis și nu și-a organizat contabilitatea. În plus, inspectorii Camerei de Conturi Ilfov au descoperit “nereguli majore cu privire la încheierea unor contracte de închiriere a spaţiilor comerciale aparţinând pieţei din localitate”. Astfel, se arată în raportul Curții de Conturi, au fost atribuite contracte fără licitație, chiria pentru spații a fost stabilită la 10 euro/mp/lună fără a se specifica cursul leu/euro la care se va face plata acesteia; sumele încasate din închirierea spațiilor din piață în perioada 2013 – 2014, au fost oprite integral de societate, cu toate că nu există o hotărâre a consiliului local, prin care firma să fi dobândit calitatea de titular al dreptului de administrare a pieţei. În plus, nu au fost aplicate clauzele contractuale referitoare la achitarea cu întârziere sau la neachitarea chiriei de către comercianții cu care Inter Prest 1 Decembrie SRL a încheiat contracte.

Mai mult, societatea a cheltuit aproape 400.000 de lei (aproximativ 90.000 de euro) pentru reparararea unor calculatoare care nu-i aparțineau și a pentru deplasarea unui grup de locuitori ai comunei la o manifestare socială organizată de primărie. Alți 5. 000 de lei au fost plătiți de Inter Prest 1 Decembrie pentru închirierea unor utilaje, „fără a se justifica necesitatea şi la tarife nefundamentate, care nu puteau fi acoperite lunar din veniturile obţinute prin utilizarea acestora”. În plus, alți 42.000 de lei au fost achitați pentru servicii de consultanţă care nu au fost, însă, prestate niciodată.

În același raport, Curtea de Conturi mai arată că administratorii firmei Primăriei 1 Decembrie „nu au folosit toate pârghiile legale pentru realizarea de venituri pe bază de tarife fundamentate, aprobate de consiliul local şi avizate de autorităţile de reglementare, în condiţii de licenţiere a serviciilor prestate, creând astfel un prejudiciu de aproape 60.000 de lei.

bucsaru
Dumitru Bucșaru a fost patronul Unirii Urziceni, echipă la care a jucat Alin Cocoș, fiul vitreg al Elenei Udrea