Activităţi de prevenire în unităţile de învăţământ din Ilfov

Jandarmii ilfoveni au „descins” în școli din județ pentru a le vorbi elevilor despre delicvența juvenilă, cu scopul de a preveni violența și consumul de droguri.

Ofiţerii din cadrul Compartimentului Prevenirea şi Combaterea Criminalităţii din Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Ilfov, împreună cu alţi ofiţeri din cadrul unităţii, au organizat şi desfăşurat, în perioada 13 februarie – 28 februarie,  o campanie de prevenire a delincvenţei juvenile pe tema „Prevenirea violenţei în şcoli şi a consumului de droguri”, prin expuneri de materiale sugestive şi dialog cu elevii.

Instituţiile de învăţământ din judeţul Ilfov unde au predat jandarmii sunt: Liceul „Ioan Petruș” din orașul Otopeni, Liceul nr. 1 Periş din comuna Periş, Liceul teoretic „Mihail Kogălniceanu” din comuna Snagov, Şcoala Gimnazială nr. 1 din comuna Baloteşti, Liceul Teoretic „Horia Hulubei” din oraşul Măgurele, Liceul Economic „Barbu A. Ştirbey” din oraşul Buftea, Liceul Tehnologic „Dumitru Dumitrescu” din oraşul Buftea, Liceul Teoretic „Radu Popescu” orașul Popeşti-Leordeni, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din oraș Voluntari, Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna” din comuna Chiajna, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din comuna Brăneşti, Liceul Tehnologic „Pamfil Şeicaru” din comuna Ciorogârla.

Prin expunerea unor materiale sugestive power-point şi dialogul purtat cu elevii, jandarmii i-au informat pe aceștia cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentelor deviante, răspunderea contravenţională dar şi cea penală.

De asemenea, au fost organizate dezbateri pe tema atragerii în anturaje pretabile săvârşirii de fapte antisociale, a consecinţelor acestora asupra făptuitorilor dar şi a victimelor.

Un aspect foarte important demn de luat în considerare este acela al amplificării comportamentelor violente , atât verbale, cât şi fizice în cadrul şcolilor dar şi în afara acestora, rezultatele unei cercetări IMAS arătând ăa 60% dintre copii şi tineri au fost în cazuri de violenţă verbală, majoritatea în cartierul în care locuiesc (46,7%) sau chiar la şcoală (33%).
Au mai fost expuse elevilor riscurile la care se expun consumatorii de droguri, (sancţionarea penală, dependenţă, afectarea gravă a stării de sănătate, decesul şi destabilizarea socială în familie).

Deşi la nivelul judeţului nostru nu au fost întregistrate probleme deosebite pe linia delincvenţei în unităţile de învăţământ, preferăm o abordare pro-activă a fenomenului încercând preîntâmpinarea unor asemenea fapte. Considerăm că dintr-un proces de învăţământ complet nu pot lipsi aceste noţiuni referitoare la comportamentele deviante şi răspunderea juridică. Iar o bună parte din aceste fapte antisociale pot fi prevenite printr-o mai bună cunoaştere a problematicii respective.

Ionuț Munteanu