O problemă veche și foarte gravă a scos oamenii în stradă, la Buftea. Calitatea apei potabile, reclamată de foarte mulți ani, i-a adus la exasperare pe locuitorii orașului, în ciuda sumelor uriașe investite în rețeaua edilitară.

La mijlocul lunii mai, a fost protest de stradă, la Buftea, unde sute de oameni, nemulţumiţi de apa murdară de la robinet, s-au strâns în fata societăţii de furnizare a apei potabile, Regia Autonomă Județeană de Apă Constanța, cea care a preluat în administrare rețeaua de utilitate publică.

Protestatarii au susţinut că situaţia este neschimbată de ani de zile, în timp ce preţul serviciilor de apă şi canal a ajuns la aproape 10 lei pe metrul cub. De cealaltă parte, autoritățile dau vina pe conductele vechi din blocuri.

Oamenii au ieşit în stradă, după ce s-au săturat să plătească cel mai mare tarif pentru un metru cub de apă din România. Mai mult, ce curge prin conducte nu se poate numi apă potabilă.

„Apa e murdară… Azi nu am încercat, dar în fiecare zi are funingine… E maro”, spun câteva femei.

„E galbenă, murdară rău… Blochează centrala, nici la încălzit nu o putem folosi”, se plânge alt locatar.

„Am schimbat maşina de spălat rufe, de spălat vase, centrala… Câte 4 de fiecare, cred”, este indignat alt localnic.

Cel mai scump tarif din țară

În ciuda protestelor, autorităţile locale susţin că reţeaua de distribuţie apă şi canal a fost modernizată cu peste 48 de milioane de lei, din fonduri europene. Şi totuşi, după reabilitare, apa a rămas la fel de murdară, dar s-a scumpit.

Tariful perceput de societatea din Buftea este de peste 9 lei metrul cub. La fel se întâmplă şi în Constanța, fiind acelaşi operator. În timp ce în Bucureşti sau Braşov apa costă puţin peste 5 lei. În vest, la Timişoara, metrul cub este 6 lei.

Reprezentanţii companiei de apă din Buftea susţin că tariful este unul corect. Doar calitatea este îndoielnică. Purtătorul de cuvânt al RAJA Constanța, Irina Oprea, spune că „țevile de la bloc sunt vechi”. În privința autorizaţiei de mediu, reprezentanţii RAJA spun că au una eliberată de Agenţia Naţională de Mediu.

Calitatea proastă a apei potabile din Buftea este o problemă de interes major, ce a fost semnalată de multe ori. De doi ani de zile, cetățenii din Buftea reclamă că apa distribuită în oraș prin rețeaua locală de distribuție este murdară, conține noroi, are un gust și un miros ce o fac imposibil de consumat. Locuitorii deja plătesc printre cele mai mari tarife din ţară pentru o apă murdară, distribuită cu întreruperi.

Se pare că nici petiţiile, nici sesizările nu au ajutat mai deloc. Într-o interpelare către Ministerul Sănătății, un deputat USR a atras atenția asupra acestei probleme și a cerut explicații privind monitorizarea calității apei din Buftea și a activității operatorului de apă și canalizare. Conform răspunsului primit de la Ministerul Sănătății, monitorizarea calității apei de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov ar trebui să se facă trimestrial. Cu toate acestea, ultimele analize datează din octombrie 2017. Mai mult decât atât, autoritățile se bazează pe automonitorizarea realizată de către compania de distribuție, fără niciun alt control. Conform declarațiilor operatorului, nu au fost identificați nitrați, paraziți sau alte substanțe potențial periculoase și asta este de ajuns.

 

„Buftea vrea apă curată la preț decent!”

Anul trecut, a fost lansată o petiție publică pentru a se încerca remedierea problemei. Petiția se numea „Buftea vrea apă curată la preț decent!” și a fost inițiată de Bogdan Tobă, un localnic care a candidat pentru Consiliul Local Buftea.

Situația actuală, 2017:

proiectul pe zeci de milioane de euro, fonduri europene, pe care l-au facut in Buftea, s-a incheiat acum 2 ani (vezi foto), dar RAJA incă furnizeaza apa cu intreruperi si murdara… nu putem să o bem, nu putem să gătim cu ea, nu putem să ne spălăm copiii uneori, ne strică centralele termice și mașinile de spălat!

inainte (!!!) sa inceapa proiectul Primaria Buftea a facut analiza apei si a reiesit ca e potabila. Inca ne intrebam ce smecherie a fost la mijloc?

recent, Direcția de Sănătate Publică a Județului Ilfov, prin dl. dir. executiv Daniel Crăciun, ne comunică clar că apa de la Buftea e potabilă. Pe noi, cetățenii care știm ce avem la robinet, nu ne duce cu gândul decât la o conspirație impotriva noastră

Consiliul Local Buftea, după ce a fost plimbat la sediul RAJA din Constanța,  a votat acest plan tarifar aberant in 2013 fara sa consulte buftenii si fara sa-i anunte. 

conform acestui plan tarifar, apa se va scumpi in 2017 cu 10%, apoi an de an cu 5%, pana in 2020. Hotărârea Consiliului Local nr. 124 din 31 Octombrie 2013 privind aprobarea Strategiei de tarifare practicată de operatorul regional S.C. Raja Constanţa S. A. pentru perioada 2014 – 2020.

avem consilier local angajat RAJA, Mihai Cojocariu, iar toți consilierii locali votează tot ce propune primarul

adusa de Gabriel Oprea in Buftea, RAJA continua sa ne tepuiasca, desi primarul Pistol a promis acum 5 ani ca rezolva problema

in urma lucrarilor de canalizare multe strazi au fost prost refacute. și deja buftenii platesc cea mai scupa apa din tara!

Primaria Buftea nu a sustinut niciodata interesele buftenilor in relatia cu RAJA! Nicio notificare, nici o sesizare! Consilierii locali la fel. In schimb, simțind nemulțumirea buftenilor, RAJA ne transmite clar că dacă renunțăm la contract, vom fi direct răspunzători pentru prejudiciile create

RAJA a introdus canalizare si pe campuri goale, spre proprietatile primarului Pistol. In oraș, drumurile nu au fost aduse la nivelul inițial, fiind pline de gropi și șanțuri, după lucrările RAJA.

majoritatea reprezentanților asociațiilor de proprietari sunt mână in mână cu RAJA și cu primăria, deși ii plătim noi

RAJA Constanța SA e regie auntonamă de stat, condusă de Felix Stroe, presedintele PSD Constanța, din anturajul lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre. RAJA urmeaza sa intre si in Corbeanca și Crevedia!

 

 Ce solicităm?

–  Primăria Buftea și Consiliul Local să reprezinte interesele cetățenilor orașului in relația cu RAJA, căci nu au făcut niciodată nimic pentru noi, ci din contră, se pare că țin cu ursul

– Primăria Buftea și Consiliul Local să someze și să preseze RAJA să ne ofere servicii și apă de calitate la prețuri rezonabile

– asociațiile de proprietari să cesioneze catre RAJA, in vederea recuperarii, debitele utilizatorilor din asociatie, conform Legii 241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare pentru ca RAJA să nu mai poată opri apa in asociație din cauza a 2-3 datornici. 

– Primăria Buftea și Consiliul Local să nu mai aprobe majorarea prețului apei! Avem deja cel mai mare preț din țară și calitatea ei este jenantă!

– Orice hotărâre sau decizie a autorităților locale in privința apei potabile și canalizării din Buftea să fie pusă, cum spune și legea, mai intâi in dezbatere publică pe internet și la sediul primăriei.

La ce folosește această petiție?

– poate că petițiile online nu au valoare juridică, dar dacă semnăturile ei sunt multe și reale, ele pot cântări greu la nivel local, mai ales din punct de vedere electoral, acolo unde ii doare pe aleșii locali.

– vom printa aceste semnături și le vom depune la Consiliul Local Buftea, pentru a afla și ei in mod oficial, dacă se făceau că nu știau până acum, că buftenii sunt revoltați de serviciile RAJA

– după validarea mandatului consilierii locali au jurat astfel „Jur sa respect Constitutia si legile tarii si sa fac, cu buna-credinta, tot ceea ce sta in puterile si priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei (orasului, judetului). Asa sa-mi ajute Dumnezeu.” Cum să nu țină cont de câteva sute de cetățeni care solicită ceva?

– va pune presiune pe ei și nu-și vor permite să mai dea ochii cu noi sau să ne ceară votul, dacă ignoră o petiție cu multe semnături

– e momentul ca și buftenii să prindă curaj, să-și ceară drepturile și să le pese cu adevărat de sănătatea lor și a copiilor lor

– o putem considera prima mare acțiune civică din istoria Orașului Buftea!

– hai să arătăm primarului și consilierilor locali că nu pot face doar ce vor ei, fără să ne intrebe!

Important

– știu că vă feriți să fiți văzuți de primar, dar contează enorm să vă dați numele real și să specificați localitatea, lăsand aceste informații publice. Curaj, e pentru binele vostru! Ce să vă facă?

– foarte utile pot fi și cometariile pe care le postați când completați petiția

– nu e obligatoriu să fiți din Buftea, ci doar să vă pese! Treceți neapărat și localitatea!

– cu cât mai multe semnături, cu atât mai mare presiunea pe ei, căci in funcție de cum va crește petiția asta, puteam strânge semnături și stradă pentru a iniția noi, cetățenii, hotărâri in consiliul local!

– dați SHARE acestei petiții pe pagina voastră de Facebook, să ajung repede la cât mai mulți bufteni

– doar cu curaj și perseverență putem mișca ceva in Buftea! Mulțumim.

Bogdan Tobă

 

Cât costă apa în alte localități din Ilfov

Sunt localități în județul Ilfov, unde rețeaua de apă și canal este administrată de societatea Apă-Canal Ilfov, iar prețurile pentru metrul-cub sunt de trei ori mai mici decât în Buftea, iar apa este și bună pentru consum.

  • Tarif Apă Potabilă: 3.25 lei/mc fără TVA
  • Tarif Canalizare: 3.45 lei/mc fără TVA

 *aplicabile localităților ce fac parte din Programul Operațional Sectorial MEDIU – Pantelimon, Dobroești, Bragadiru, Cornetu, Domnești, Ciorogârla, Brănești și Cernica

 

BALOTEȘTI – Aviz ANRSC nr.2379966/30.05.2012

Apă potabilă: 1.99 lei fără TVA/mc

Canalizare-epurare: 1.03 lei fără TVA/mc

 

CIOLPANI – Aviz ANRSC nr.4572352/18.10.2012

Apă potabilă: 2.29 lei fără TVA/mc

 

TUNARI – Aviz ANRSC nr. 506932-1/01.08.2017

Apă potabilă: 2.40 lei fără TVA/mc

Canalizare-epurare: 2.45 lei fără TVA/mc

 

MOGOȘOAIA – Aviz ANRSC nr. 506932/01.08.2017

Apă potabilă: 2.00 lei fără TVA/mc

Canalizare-epurare: 2.10 lei fără TVA/mc

 

MĂGURELE – Aviz ANRSC nr.506663/26.07.2017

Apă potabilă: 2.06 lei fără TVA/mc

Canalizare-epurare: 1.22 lei fără TVA/mc

 

GLINA – Aviz ANRSC nr.217932/14.08.2014

Apă potabilă: 3.38 lei fără TVA/mc

Canalizare-epurare: 1.94 lei fără TVA/mc