FOTO Cristian Botez

Groapa de gunoi de la Glina continuă să rămână un punct extrem de sensibil pe harta Ilfovului. Incendiile nu mai contenesc, iar problema principală persistă după ani de zile – focarul de infecție și mirosul care le fac viața amară locuitorilor din apropiere.

În urmă cu trei zile, un incendiu uriaș a pus în real pericol gospodăriile localnicilor, groapa de gunoi fiind în apropierea locuințelor, la o distanță de aproximativ 100 metri de comunitatea locală. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București- Ilfov au intervenit cu patru autospeciale de stingere a incendiilor, o autospecială de evacuare a fumului și o ambulanță SMURD, iar Garda de Mediu a deplasat un autolaborator pentru înregistrarea emisiilor de factori de mediu dăunători. Deșeurile ardeau în interiorul celulei de depozitare, pe o suprafață de peste un hectar cu posibilitatea de propagare la casele învecinate și la comunitățile din împrejurimi.

Problema gropii de gunoi, cunoscută de ani de zile de toate autoritățile implicate, o reprezintă distanța extrem de mică față de locuințele cetățenilor din comună.

Operată de ECOREC SA, groapa de gunoi încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe, care ar trebui să fie de minim 1.000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, distanțele la care se află unele locuințe sunt mai mici chiar și de 100 metri, respectiv de 70 metri.

Această situație atrage după sine închiderea imediată a gropii de deșeuri Glina pentru încălcarea flagrantă a prevederilor legale, cu consecințe grave asupra sănătății populației din zonă, ducând la poluarea apei și a aerului, la răspândirea de boli, propagarea factorilor de mediu nocivi.

FOTO Cristian Botez

Din statistica Direcției de Sănătate Publică, o mare parte din populația comunei Glina, începând de la copii și până la bătrâni, este afectată de diverse boli grave generate de factorii de mediu dăunători proveniți de la această groapă de gunoi.

În situația unui incendiu la groapa de gunoi Glina, timpul de intervenție rapidă a pompierilor este sub timpul de ardere imediată a caselor, provocată de palele de gunoi arzânde, răspândite înspre gospodarii. Credem că acest scenariu, care poate semăna cu un caz “Colectiv” 2, nu și-l dorește nimeni, cu atât mai mult locuitorii care au casele exact sub muntele de gunoi de peste 70 metri înălțime, pe o suprafață de 70 de hectare și care din când în când ia foc.

HG 857/2011 sancționează nerespectarea distanțelor minime de 1.000 metri a depozitelor de deșeuri față de casele cetățenilor și comunitățile locale cu suspendarea activității dacă funcționarea constituie un risc pentru sănătatea populației.

Deși Garda de Mediu a decis închiderea gropii de gunoi de la Glina, administrată de societatea comercială ECOREC, zeci de camioane încărcate cu deșeuri, și nu numai, continua să descarce zeci de tone zilnic în perimetrul gropii, scrie jurnalistul Cristian Botez. Garda de Mediu a efectuat în zona două controale, în zilele de 21 și 26 iunie, în urma cărora ECOREC a fost amendată cu 60.000 de mii de lei și interzicerea continuării activității. În dată de 26 iunie, cu ocazia ultimului control, reprezentanții firmei care administrează groapa de gunoi s-au declarat, în scris, de acord cu cele constatate de echipa de control a Gărzii de Mediu, ulterior însă, la câteva zile, au contestat în instanță sancțiunile primite.

Locuitorii din Popești Leordeni, cei mai afectați de mirosurile fetide degajate de groapă de gunoi, cea mai mare din Europa, se luptă de ani de zile pentru închiderea acestui focar de mizerie care pune în pericol sănătatea celor care locuiesc în vecinătate. Primarul din Popești Leordeni, Petre Iacob, ne-a declarat, în exclusivitate, că lupta localnicilor și a administrației locale deopotrivă se lovește de interese mari. Cifră de afaceri a ECOREC ar fi de zeci de milioane de Euro, de aici și opoziția față de deciziile Gărzii de Mediu și a militanților mai multe organizații nonguvernamentale care luptă pentru protejarea mediului din zona Glina – Popesti Leordeni și sănătății loucitorilor de aici.

Garda Națională de Mediu a descoperit la groapa de deșeuri Glina o infracțiune ecologică comisă de administratorii acesteia, care a fost realizată în perioada cuprinsă în intervalul 1 iunie, dată la care nu mai deținea autorizație de mediu, și 26 iunie, dată la care a fost contestat procesul verbal întocmit de Gardă de Mediu, perioada în care au fost depozitate ilegal peste 25.000 de tone de deșeuri fără ca ECOREC S.A. să dețină Autorizație de mediu.

Rămasă fără autorizație de mediu, groapa de gunoi, poate fi în mod legal închisă dacă nu se emite una nouă.

Cătălin Moldoveanu