Alegeri cu emoții în 2020 pentru social-democrații ilfoveni

Doi consilieri locali din Buftea se află în stare incompatibilitate, în urma verificărilor efectuate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate.

Vicepreşedintele PSD Buftea, Richard Gioarsă, a fost găsit incompatibil cu funcţia de consilier local, în urma anchetei făcute de ANI. El ar putea pierde mandatul şi si ar putea primi o interdicţie de trei ani pentru a mai ocupa o funcţie publică. Asta în condițiile în care intenționează să candideze la alegerile locale din 2020. În aceeași situație se află și colegul său de partid, consilierul Sergiu Costea. Rămâne de văzut decizia instanței la care se vor depune contestațiile.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în cazul lui Richard Constantin Gioarsă, consilier local PSD în cadrul Consiliului Local Buftea.

Potrivit verificărilor, în perioada exercitării mandatelor de consilier local (2012 – 2016 și 2016 – 2020) Coral G Invest SRL, societate comercială la care Gioarsă și soția sa sunt asociați, a încheiat 61 de contracte de achiziție directă în valoare totală de 78.181 lei cu Primăria orașului Buftea.

În luna iulie a anului trecut, consilierul Sergiu Constantin Costea a

fost găsit și el în stare incompatibilitate, inspectorii ANI constatând că „în perioada deţinerii mandatului de consilier local (2016 – 2020), S.C. Valahia Electronic Impex S.R.L., societate în cadrul căreia tatăl persoanei evaluate deţine calitatea de asociat unic şi funcţia de administrator, a încheiat un contract de furnizare cu Primăria orașului Buftea, în valoare de 57.600 lei”.

Ce prevede Legea 161/2003 privind integritatea

Cei doi consilieri sunt acuzați că au încălcat dispozițiile art. 90, alin. (1) și ale art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

  • art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003potrivit căruia„(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.[…]”;
  • art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia„Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție”;

ANI informează că persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.