Zeci de milioane de euro, scurse pe apa ploii de primarul Mircea Minea pentru omul de casă, Petre Pantale

Chiajna este una dintre localitățile ilfovene care poate concura de departe cu Veneția lacustră a Italiei. Pentru aceasta este de ajuns doar o oră de ploi torențiale. Și asta pentru că primarul Mircea Minea a urmărit doar interesul personal atunci când a încheiat contracte cu două firme de casă.

Locuitorii din Chiajna au ajuns la exasperare. O ploaie torențială transformă localitatea într-o mică Veneție, însă, în lipsa gondolelor, localnicii își transformă mașinile în amfibii, pietonii fiind nevoiți să folosească cizme de pescuit.

Cauza acestei situații dramatice pentru contribuabilii din Chiajna este, ca și în alte localități, rețeaua de canalizare defectuoasă, pentru care primăria a cheltuit milioane de euro. Iar lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere și edilitare au fost efectuate de două firme de casă, una dintre ele ocupându-se și de gestionarea rețelei – Roco Instal Comunal SRL și Rox Construct Impex. Ambele patronate de unul dintre oameniid e încredere ai primarului Mircea Minea, Petre Pantale.

Cele două firme au avut mare succes la bugetul comunei Chiajna, câștigând în câțiva ani cel puțin 15 milioane de euro din contracte cu Primăaria, unele obținute prin licitație, altele prin atribuire directă (în valoare de peste 500.00 de lei, doar în două luni).

Unul dintre contractele primite de Roco Instal Comunal se referă la gestionarea rețelei de canalizare a comunei, care, pe timp de ploi torențiale, nu face față volumului de apă pluvială rezultând străzi înecate, drama locuitorilor din Chiajna. În 2012, Roco Instal Comunal a concesionat, pentru 29 de ani, sistemul de alimentare cu apă și canalizare din Chiajna, în schimbul unei promisiuni de investiții de aproximativ 300.000 de lei, care, după cum se vede, nu a fost onorată. Un filmuleț postat pe YouTube arată dezastrul din timpul unei descărcări de nori. În imagini este surprins și Petre Pantale, vădit deranjat de faptul că este filmat.

Contracte de peste 23,7 milioane de euro

Potrivit site-urilor specializate în monitorizarea achizițiilor publice, contractele cu Primăria Chiajna l-au transformat pe Petre Pantale în milionar în euro. Astfel, doar în ultimii doi ani (iulie 2014 – august 2015), firma Roco Instal Comunal SRL, unde Petre Pantale, acționar majoritar, este asociat cu bucureșteanul Silviu Marian Joița, a încheiat cu Primăria Chiajna contracte în valoare totală de 14.288.886 de euro, pentru salubrizare, deszăpezire, construcții și întreținere a drumurilor, inclusiv pe timpul iernii. Majoritatea i-a fost acordată prin negociere directă, fără anunț de participare. În fiecare astfel de caz, Primăria Chiajna a motivat prin „situație de urgență extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condițiile stricte stabilite în directivă”.

 

Contractele lui Petre Pantale cu Primăria Chiajna

Roco Instal Comunal SRL

  • 15.02.2016 – Delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului de salubrizare (9 ani) – 39.235.247 lei
  • 24.11.2015 – Măsuri și acțiuni pentru salubrizarea căilor publice și întreținerea parcurilor – 4.452.564 lei
  • 15.12.2015 – Program de măsuri și acțiuni pentru prevenirea și combaterea poleiului și înzăpezirea pe căile publice – 377.484 lei
  • 5 mai 2016 – Servicii zoologice (2 ani) – 589.435 lei
  • 18.07.2014 – Proiectare și execuție lucrări de reparații, reabilitare și întreținere drumuri asfaltate. Lucrări generale : terasamente, spargeri și desfaceri căi de circulație, lucrari de asfaltare, betonare, pavare, marcare – 18.891.546 lei
  • 530.000 lei din contracte atribuite direct în două luni

Rox Construct Impex SRL

Andi Topală

TEXT FOTO Pantale_inundatie

Petre Pantale ignoră drama locuitorilor de la înălțimea SUV-ului cumpărat din banii contribuabililor