Șoseaua București-Măgurele a fost asfaltată într-o totală bătaie de joc, de firma deținută de oamenii de încredere a fostului „rege al asfaltului”, Theodor Berna, protejatul regimului PDL și fost consilier al lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei.

Șoferii care folosesc zilnic Șoseaua București-Măgurele pentru a ajunge din Capitală în județul Ilfov sunt revoltați de lucrarea făcută în bătaie de joc, în prima săptămână a lunii septembrie, după ce, ani de zile, s-au rugat de autorități să reabiliteze calea de rulare, plină de gropi și denivelări. Acum, asfaltul a fost turnat cu furca, iar marcajele de delimitare a benzilor au fost trasate parcă de o mână tremurândă. Astfel, situația nu s-a schimbat aproape deloc și nu ar fi de mirare dacă acest covor asfaltic va crăpa anul viitor. Ca să nu mai vorbim despre gurile de canal astupate cu asfalt în graba executării lucrării pe ultima sută de metri înainte de sosirea președintelui Franței, Francois Hollande, aflat în vizită la Laserul de la Măgurele.

Contractul pentru această lucrare a fost atribuit pe repede-înainte de Administrația Străzilor București firmei Telor Invest, care încasează 512.000 de lei (puțin peste 100.000 de euro). Atribuirea s-a făcut prin încredințare directă, iar justificarea este năucitoare, potrivit unui răspuns transmis publicației Observator de Ilfov: în urma numeroaselor solicitări venite de la cetățenii care locuiesc în zonă, respectiv de la cei care tranzitează în fiecare zi acest tronson de drum”. Și asta în condițiile în care directorul interimar al Administrației Străzilor, Alin Vieru (succesorul demisionarei Alina Roman) a spus la postul public de televiziune că acest contract este în procedura de atribuire de mai mult timp.

Toți oamenii lui Berna

Firma Telor Invest este înființată în 2015 de asociatul unic Cătălin Ovidiu Cătană. Inițial, până în 29 iulie 2015, societatea l-a avut ca administrator pe Adrian Josan, fost director de stație de asfaltare la Tehnologica Radion, firma în insolvență de „regelui asfaltului” Theodor Berna, unul dintre principalii sponsori ai PDL, în regimul căruia a obținut sute de contracte pe bani publici, fost consilier al lui Traian Băsescu pe când acesta era primarul Capitalei. Din 29 iulie 2015, firma este administrată de Cătălin Lucian Dinu.

George Oliviu Cătană mai este asociat (și fondator) în SC Terzin Company SRL, cu Gheorghe Ioan Fodor. Administrator al Terzin Company este tot Cătălin Lucian Dinu.

În martie 2015, Cătană și Fodor au mai înființat (în calitate de asociați) societatea Tehnosmart Construct SRL, administrată de George Cătălin Stan. Până în iulie 2016, administrator al societății a fost Ștefan Mareș, administrator special al Tehnologica Radion.

Gheorghe Ioan Fodor a fost asociat cu Theodor Berna în SC Lico Import – Expert SRL (fosta Lico Import-Export SRL). În plus, în ianuarie 2015, Gheorghe Ioan Fodor a preluat funcția de administrator al societății Tehno Agregate SRL, ai cărei asociați sunt Tehnologica Radion SRL și Cristina Berna, soția lui Theodor Berna.

Cătălin Oliviu Cătană a fost căsătorit cu sora lui Gheorghe Fodor, Mirela Fodor, care a fost trimisă în judecată, în 2014, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, alături de Theodor Berna, în dosarul de evaziune fiscală în care omul de afaceri a stat o perioadă în arest.

Procedura de atribuire a fost de încredințare directă, în urma numeroaselor solicitări venite de la cetățenii care locuiesc în zonă, respectiv de la cei care tranzitează în fiecare zi acest tronson de drum

Alin Vieru
directorul Administrației Străzilor

 

 berna-theodor

Potrivit Ministerului Finaţelor, firma lui Berna a câştigat, între 2008 și 2013, 145 de contracte, de peste 700 de milioane de euro.