O consilieră din APIA Ilfov câștigă bani frumoși de pe urma contractelor publice

Firmele unei consiliere din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ilfov prosperă de pe urma a sute de contracte cu instituții publice din județ.

Consiliera principală Nicoleta Brătianu, angajată din 2011, în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ilfov, a fondat împreună cu soțul ei, George Emanuel Brătianu, două societăți comerciale – GND Service IT SRL, în anul 2011, precum și Gedar Trans Import Export SRL, în anul 2006. Prima firmă are ca obiect de activitate „repararea calculatoarelor și a echipamentelor de comunicații”, iar cea de-a doua, „comerț cu ridicata cu bunuri de consum, altele decât cele alimentare”.

Ambele societăți comerciale au avut în ultimele șase luni sute de contracte atribuite direct cu diverse instituții publice din Nordul județului Ilfov – Primăria Balotești, Primăria Otopeni, unități de învățământ din Otopeni, fie din sistemul preșcolar, fie din cel preuniversitar. Contractele, a căror valoare totală este de câteva zeci de mii de euro, privesc fie furnizarea de produse IT, fie de produse de igienă, papetărie sau birotică.

Fals în declarații

Problema mai gravă este că, potrivit portalului Agenției Naționale de Integritate, Nicoleta Brătianu nu și-a menționat niciodată calitatea de asociat în nicuna dintre cele dou firme, în toate declarațiile de avere sau de interese depuse de la angajarea, în 2011, în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Ilfov, iar acest aspect poate constitui motiv de deschidere a unui dosar penal pentru fals în declarații, infracțiune prevăzută de articolul 292 din Codul penal. De altfel, orice declarație de avere sau de interese se încheie la final cu precizarea: „prezenta declarație constituie act public și răspund potrivit legii penale pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menționate”. Cu alte cuvinte, și omisiunea de a declara aspecte legate de averea sau de modul de dobândire a acesteia constituie faptă penală.

Soții Brătianu și fiica lor, într-o vacanță de vis

Singura mențiune legată de una dintre cele două societăți comerciale este aceea că soțul George Brătianu încasează salariu de la firma Gedar Trans Import Export SRL. În ultimul document depus la Agenția Națională de Integritate precizează că deține, în sistem leasing, un autoturism marca Mercedes, model GLK.

Andi Topală