Partenerul cumnatului lui Victor Ponta, consultant pe bani publici

Partenerul de afaceri al cumnatului lui Victor Ponta continuă să acorde consultanță unor instituții publice, după ce a fost implicat în două scandaluri de răsunet pentru activități de același gen.

Florin Ilie Drăgan, partenerul de afaceri al lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, implicat în dosarul de corupție din Prahova privind contractele cu firma Grossman Engineering Group, încasează bani publici în Ilfov prin firma Flexability Management, fostă European Project Consulting SRL.

Primăria Dascălu a atribuit, anul trecut, fără licitație, prin achiziție directă, trei contracte firmei Flexability Management, în valoare totală de 135.000 de lei, toate cu același obiect – servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice.

Ultimul contract, de 20.000 de lei, a fost dat în 20 decembrie și privește „servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice în cadrul procedurilor de achiziţii publice prin cerere de oferta/proceduri simplificate în conformitate cu Legile 98/2016, 99/2016 sau 100/2016. Serviciile cuprind: elaborare invitaţie de participare, elaborare fisa de date, elaborare DUAE, elaborare caiet de sarcini, elaborare model contract de servicii, elaborare stategia de contractare, răspuns la solicitările de clarificări, întocmire declaraţii şi note, încărcarea în SEAP a documentaţiei, evaluarea ofertelor depuse, solicitare declarificari, întocmire raport de evaluare, asistenta până în faza de contractare”.

Celelate două contracte au fost atribuite în data de 8 mai – unul de 15.000 lei, altul de 100.000 lei.

Dosarul primarilor din Argeș

Afaceristul Florin Ilie Drăgan a devenit celebru după ce a apărut în scandalul privind contractele derulate în Prahova de cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, cu sprijinul autorităților locale. Drăgan a și fost reținut, în dosarul deschis de DNA, pe 20 februarie 2015. Ulterior, numele său a apărut și în scandalul legat de contractele de consultanță cu primării din județul Argeș, transformat în dosarul penal în care a fost cercetat fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, social-democratul Constantin Nicolescu.

Firma Flexability Management SRL se numea, inițial, European Project Consulting, titulatură modificată în 18 noiembrie 2015. Reprezentantele acestei societăți, Carmen Oană și Aida Petronela Catană, au fost trimise în judecată, în 2015, alături de Constantin Nicolescu și 38 de primari din Argeș, în celebrul dosar „Consultanța”, așa cum a fost denumit în presă. Aida Petronela Catană a fost asociată în firma European Project Consulting până în 2009, când s-a retras din societate, cedându-și părțile sociale lui Drăgan.

Florin Drăgan apărea în firma Grossman Engineering Gourp în calitate de mandatar al asociatului Karl Reinhold Grossman, alături de Iulian Herțanu și Liviu Munteanu. El deținea și funcția de director și, la un moment dat, de administrator special.

Drăgan și Herțanu au fost asociați în firma Cardinal Proiect SRL, alături de Octav-Ovidiu Florea și executorul judecătoresc din Iași Bogdan Vasile Tufeanu, acesta din urmă apărând într-un dosar al DNA deschis în baza unei plângeri formulate de administratora societății RFKI Comercial, care s-a ocupat de activele și proprietățile care au mai rămas din defuncta Terom Iași.

Dosarul privind canalizarea din Comarnic

Procurorii DNA l-au reținut, în 19 februarie 2015, pe Florin Ilie Drăgan, director al Grossmann Engineering Group S.R.L., sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat și schimbarea destinației fondurilor europene. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu.

Potrivit anchetei, în perioada 2011-2015, Ilie Drăgan, alături de Iulian Herțanu, Vladimir-Răzvan Ciorbă și Mihail-Marian Coman, „a constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană”. Scopul era „sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat”.

Contractul avea ca obiect „Extinderea rețelei de canalizare din orașul Comarnic”, atribuit de Hidro Prahova S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), asocierii S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. – S.C. Euro Construct Trading 98 S.R.L. și a fost semnat la data de 13.01.2012.

Potrivit procurorilor, grupul a deturnat din cadrul proiectului și a însușit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineerig SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei (din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

DNA susținea că Ilie Drăgan s-a implicat personal în efectuarea de plăți de la S.C. Grossmann Engineerig SRL către 2 agenți economici pe care îi controla în calitate de asociat și administrator și a extras personal sume de bani din conturile S.C. Grossmann Engineerig SRL și a altor două firme controlate de grupul infracțional și folosite în scopul arătat mai sus.

Andi Topală